Got me thinking (ang. bildkvalité)

Vad man uppskattar med film är förstås olika, så att jag använder benämningar som fejk och liknande är inte menat som kritik åt vad andra gillar, det är enbart en beskrivning av känslan JAG får när jag ser vissa saker.

 

För några år sedan hyrde vi filmen It follows på dvd. Filmen tilltalade oss inte särskilt överlag, men EN scen skrämde skiten ur mig. Nu såg jag att filmen finns på Netflix så körde den igen för att se den scenen. Till min besvikelse så var den annorlunda. Den var ljusare, mer syntes, men det som syntes såg så fejk ut. Det var motsatsen till skrämmande (eller skrämmande ändå fast då i meningen brist på kvalité).

Det fick mig att tänka. Det är just p.g.a. detta som jag väljer dvd över blu-ray. För känslans skull. För att blu-ray får nästan allt att se fejk och overkligt ut. För att scener ljusas upp. Jag är alltid ute efter känslor när jag ser en film. Visst, en duglig upplösning är ok, men det är inte min första strävan. Jag vill engageras och dras in i filmer och det händer inte när saker känns och ser fejk ut. Så folk kan prata pixlar och upplösning allt de vill och gå igång på "skärpa", men det kommer aldrig bry mitt huvud. Jag är ute efter en helt annan kvalité än den tekniska. Jag är ute efter känsla, råhet.
 
Eftersom jag såg denna skillnad mellan dvd och Netflix så blev jag fundersam. Har det funnits filmer som jag sett på Netflix som hade kunnat ge mig en upplevelse på dvd? Sådana som gav mig en "blaha" -känsla, inte p.g.a. handling och skådespeleri utan för att den SETT fejk ut? Och om ni undrar vad jag menar med fejk...Jag ser oftast detaljer och "skummar" inte en bild. Därför ser jag ofta skarven mellan riktigt och CGI/effekter. Denna skarv syns inte så tydligt på dvd. Testa själva om ni vill. Ta en film ni inte gillar (vill inte förstöra en film ni gillar) och ta reda på var man lagt in CGI. Kolla sedan i överlappande område. Inte alla som ser det och i en del filmer ÄR det väldigt välgjort så man kan missa det. Men i t.ex Jurassic World syns det väldigt väl.
 
Ett till exempel. När jag såg La La Land på bio såg paret ut att vara utomhus, i samma scen på blu-ray blev det jättetydligt att de var i en studio. När jag såg den på bio så kunde jag "nästan" känna vinden i mitt ansikte (SÅ mycket påverkar känslan för mig), medan jag med blu-rayversionen inte kände det alls.
 
Vad vill jag med detta inlägg förutom att sätta ord på mina egna funderingar då? Jo, jag är så trött på folk som hackar på, dumförklarar och försöker trycka ner folk som mig. Som påstår att det vi tycker är sämre och att vi är korkade som inte vet vad som "är bäst". Det handlar inte om vem som har "rätt" här, för det är bara olika tycke och olika smak. Där finns inget "bäst", där finns inget "rätt". Man uppskattar olika, precis som man ofta tycker bäst om olika genres av film. Låt det vara så!
 
Hittade ett bra bildexempel. Ja, bilden längst ned är skarpare och tydligare. Men särskilt om ni kollar på Doc Browns skor, så ser det för mig mer fejk ut än bilden ovan. Det syns att man filmat två separata scener och satt ihop dem. Det syns även på dvd-versionen, men inte lika tydligt och därför bevaras magin mer där i mitt tycke. DET är vad jag är ute efter när jag ser på film. 

Kommentarer:

1 Lina - en förvirrad filmnörd:

Jag föredrar när detaljerna syns, men då måste också filmen vara riktigt välgjord, ny och påkostad så de inte ser så där fejkade ut. Ta t.ex Rovdjuret från... ööööö... 80-talet (?), där går allt åt helvete rent ut sagt bara för att de har "snyggat" till den på BD. Där ser jag hellre DVD-utgåvan.
Sen hänger mycket på teven, man kan ju inte få bättre bild än vad teven har att erbjuda. Därtill har mina äldre DVD-filmer en bra bild på min "lilla" tv men tittar jag på dom på den stora teven så blir bilden rutig och trist. Där kan jag inte se förbi rutorna som gör mig knäpp. Sen har jag märkt, om det inte är inbillning, att dvd bilden blir bättre om man spelar upp filmen i en BD-spelare.

Jag tappade nog tråden där mitt i allt, för nu vet jag inte ens vad jag svamlar om O.O
Hur som helst, smaken är som baken =) En del vill ha dvder, andra bd, andra 3D och andra 4K (som man bara får nytta av om man har en tv som är större än 55 tum).

Svar: Precis! En del dvd-utgåvor är verkligen inte gjorda för dagens tv-apparater, men en del mer påkostade ser väldigt bra ut. Jag kollar oftast dvd via blu-ray på Playstation-konsol numera då min dvd-spelare pajade och numera bara används för den inspelningsbara hårddisken. Har inte tänkt på om det påverkade bilden nåt... Huh 3D kommer jag nog aldrig riktigt gilla. Bara ett fåtal filmer där jag tycker den kommer till riktig användning. Dock så utvecklas den och blir bättre. Min sambo sa att det inte alls blev så suddigt på Star Wars The Last Jedi med 3D (jag gick föreställningen innan som var 2D). Har fått så eländigt ont i ögon och huvud av 3D förut, men framöver kanske det blir bättre.
Highlandertess

Kommentera här: