Sett filmen Fifty shades of Grey

Spoilers förekommer absolut!
 
Studenten Anastasias liv förändras när hon träffar den svårmodige miljardären Christian Grey.
 
Gillar ni den här filmen så kan jag rekommendera er att sluta läsa min recension nu. Jag har tyvärr inget gott att säga om den.
 
Jag hade förväntat mig värsta grejerna med tanke på hur folk pratat om den här, men fann filmen överraskande trist och grå (ingen ordvits menad). Det är missar i konversationer och manus känns taffligt. Dakota är inte det minsta trovärdig i sin roll som blyg och osäker och det finns inget som helst liv i Jamie Dornans ögon (ni som läst tidigare recensioner av mig vet hur mycket vikt jag lägger vid att skådespelare ska kunna uttrycka sig med ögonen). Mr. Grey blir därför en platt och tråkig karaktär som jag inte kan relatera till alls. Sidonot: Dakotas röst är väldigt lik hennes mammas röst (Melanie Griffith). Tänk hur det kan gå i arv...
 
En del har kallat denna film romantisk. Kan säga att jag inte alls delar den synen på "romans" i så fall. Mr. Grey är extremt kontrollerande och trots att Anastasia aldrig skriver på det där kontraktet så lägger han sig i allt hon gör ändå. Hon får inte dricka alkohol får hon är "i risk" då (victim-blaming och ägandekänsla). Han vill bestämma allt (inklusive vad hon äter, hur hon tränar, vilka hon umgås med o.s.v.) och vill i princip ha en levande docka. Detta maskerar han som "omtanke om henne". Detta är absolut inte en relation att sträva efter. Det är en kall uppgörelse där han vill köpa henne med ett kontrakt som är fruktansvärt (har redan nämnt saker här ovan som han vill bestämma, men där ingår även att hans ord är lag och att hon inte får säga emot eller ifrågasätta honom). Han stalkar henne och respekterar inte när hon säger hejdå utan stannar kvar. Som tur är så visar hon lite bestämdhet och går inte med på kontraktet, men varför hon fortsätter dra in honom i sitt liv förstår jag inte. Att han blev sexuellt utnyttjad som barn är INTE en ursäkt för honom att få behandla kvinnor på det viset. Som en slit-och-släng vara som han kan göra sig av med efter att han tröttnat.
 
Skönt nog lämnar hon honom i slutet, men eftersom det kommer uppföljare så antar jag att det inte är över där... suck... Troligtvis tror hon att hon kan ändra honom och att han är "spännande". Trodde det skulle vara mer sex i filmen med tanke på hur folk pratat om den, men inget chockerande eller mycket alls. Man ser mer i ett vanligt avsnitt av True Blood än i denna film.
 

Kommentarer:

1 Pappan:

Frugan älskade böckerna. Hon sträckläste dom på en vecka eller så, och har läst om dom igen, och igen, och igen. Filmen tvingade hon med mig på, jag hade inte mycket till val. Hade förväntat mig att den skulle vara hemsk men tyckte att den gick att se på, medan frugan älskade den, dock inte lika mycket som böckerna.

Gillar Dakota väldigt mycket, tycker hon är ovanligt icke-Hollywood vacker och en helt OK skådespelerska. Utan henne hade nog filmen varit mycket sämre.

Svar: Jag har inte läst böckerna så kan inte jämföra. Känner mig inte särskilt lockad att läsa dem heller då de tillhör en kategori som jag inte brukar läsa, även fast jag läser väldigt blandade böcker. Har jag inget annat så kanske jag testar första boken bara för att se :-) Filmen gjorde mig inte särskilt pepp att läsa dem, även fast böcker alltid brukar vara bättre än filmen/serien (med undantag för Hajen), men det märks...
Highlandertess

Kommentera här: