På bio: Independence Day - Resurgence

Spoilers förekommer!
 
För 20 år sedan anfölls jorden av en främmande befolkning från rymden. Den gången vann människorna. Nu är rymdvarelserna tillbaka för hämnd.
 
Om man ser denna film som fristående så är den ok, men tänker man på den första så funkar den inte. Ja, det är en del skådespelare med som var med i den första också, men det är nog det enda som de har gemensamt. I denna har man vräkt på med cgi-effekter (vilket var rätt väntat) och den ger inte alls samma känsla som den första. Jag har inget emot cgi om det används sparsamt på sådana saker där man absolut inte kan lösa det på annat vis, men ofta känns det som att just möjligheten till cgi gör att filmskapare proppar filmerna fulla. Det ger bara en fejkkänsla och jag har svårt att engagera mig när det inte finns något djup eller konstverk med det hela. Cgi ger just en glättig känsla.
 
Att återse skådespelarna från första filmen var både härligt och ledsamt. Nostalgiskt att se dem igen, men vad de har åldrats. Självklart att man gör det på 20 år, men ibland känns det som att ens filmhjältar lever för evigt. Handlingsmässigt så greppar man efter halmstrån för att kunna göra en film, känns det som. Och det är totalt upplagt för en film till ifall den här lyckas någorlunda, vilket jag inte hoppas på. Se den första och njut av specialeffekterna, känslorna, musiken... Försök skilja uppföljaren från den om ni kan, för som jag skrev... ser man denna som fristående så kan den vara ok.
 

Kommentera här: