Lite mer om källkritik

Jag tycker att källkritik och granskning ska vara obligatoriskt redan från första början i skolan. I dagens värld så verkar just källkritik vara en sak som saknas och eftersom det är hemska, hatiska och helt felaktiga saker som sprids vidare så är det ännu viktigare att verkligen lära barn tidigt hur man hittar fakta, så de inte tror på första sak som stämmer med vad de har blivit tillsagda eller vad de själva tycker.
 
En hjälp på traven för dem som börjat med källkritik. Att en sida anger källor betyder inte automatiskt att den sidan är en BRA källa. Man måste även kolla upp vilka källor den använder, vilket syfte de har och man kan med fördel göra en snabb sökning efter källor som motsäger materialet på sidan. Finner man seriösa källor som motsäger materialet på källan så kan man nästan garantera att sidan är vinklad. Seriösa sidor tar nämligen upp alla aspekter. Att därmed rekommendera folk en sida för att den anger källor är inte tillräckligt i sig. Jag har granskat en del sådana sidor som folk rekommenderat för att "de källhänvisar" och hittat att källorna är debattartiklar, bloggar och liknande.
 
Tänk på vad ni sprider vidare! Det finns en hel del som inte gör en granskande koll av webbsidor och rekommenderar ni en sida och påstår att det är en seriös källa så kanske de tar er på orden istället för att själva granska. I en perfekt värld så skulle alla kolla upp saker, men världen är inte sådan och det är VI som har ansvar för vad vi sprider. Skilj på åsikter och fakta.

Kommentera här: