Tycka är en sak, vara respektlös är en annan

Man får tycka precis vad man vill. Just den här tiden på året är det alltid debatten om Halloween och Allhelgona. Jag har aldrig hört någon yttra ett ont ord om Allhelgona och dem som firar denna högtid. Det innebär förstås inte att det inte händer, men i denna blogg utgår jag från egna erfarenheter. Däremot är det väldigt mycket skitsnack om Halloween och dem som firar detta. Det ska klankas ner, nedvärderas, det är bara "skit", de som firar det är korkade/lättlurade/för amerikaniserade etc. Sista kommentaren om "amerikaniseringen" visar dessutom på en totalt blindhet för historien. Det var utvandrare från Skottland och Irland som tog med sig sina traditioner till "det nya landet" USA. Sedan har denna sed utvecklats och förändrats med tidens gång. Till exempel skär vi inte så ofta ut Jack´O´Lanterns i rovor numera, utan det är pumpor. Alla traditioner går genom förändringar med tidens gång. Julgranen kom till exempel inte ut i alla hushåll förrän på 1900-talet. Ett par hundra år före det var det överklasshemmen som hade julgran och själv konceptet kom till vid ungefär den tiden. Men det har blivit en sådan vanlig bild av jul numera att folk nästan inte kan föreställa sig jul utan den.
 
Så varför sprida era missförstånd, er okunskap? Varför inte istället ta reda på fakta (det är inte så svårt) innan. Att felaktig information sprids är ett nästan dagligt förtret för mig som måste lägga tid på att förklara sådant om och om igen. Och trots förklaring och beskrivning över saker så vägrar folk ta det till sig. De vill helt enkelt tro på sina åsikter istället för att tro på fakta. Vet ni vad skillnaden är? Varifrån Halloween och Allhelgona härstammar är en FAKTA-sak. En sak som objektivt går att lära sig. Vad man själv firar, varför och vad man tycker om dessa högtider är en ÅSIKT-sak. Där kan man i princip tycka vad som helst.

MEN...
 
Det jag eftersträvar själv är något jag efterlyser hos andra människor. Respekt, hänsyn och förståelse. Om ni själva inte gillar en högtid, inte vill fira den... vet ni vad? Ni måste inte. Själv firar jag inte Allhelgona till exempel. Men något som jag lever efter är att jag visar respekt mot dem som firar och tänker annorlunda. Varför varför varför bemöts inte jag med den respekt och hänsyn jag själv tar? Man kan ju tycka att dessa kristna borde "Så som ni vill att människor skall göra mot er, så skall ni göra mot dem." Lukasevangeliet, och därför tänka sig för. Men det kanske bara gäller om man tycker som dem.

Kommentarer:

1 Helena:

Håller helt med dig! Vill man inte fira något är det bara att låta bli -men man får ändå respektera andra som firar. Hos oss var det sedvanlig Halloweenfest i lördags i alla fall! :)

Kommentera här: