Sett filmen Hobbit: Smaugs ödemark

Spoilers förekommer!
 
Resan fortsätter för Bilbo, Gandalf och dvärgarna. Mot Erebor för att ta tillbaka sitt land från draken Smaug.
 
Boken är inte tjock och den är mer riktad till ungdom än Sagan om ringen. Därför har de åter igen plockat material från andra av Tolkiens böcker för att fylla ut filmen, så de kunde göra tre filmer och tjäna mer pengar. Boken hade räckt till EN film. Tyvärr så blir det rätt spretigt då det plockas lite här och där. Effekterna är helt otroligt dåliga i denna film och i en del scener så förstår jag inte varför man använt sig av kulisser och datoreffekter när de faktiskt var och filmade PÅ PLATS i Nya Zeeland. Det är helt otroligt vackra miljöer där, vilket kan ses i Sagan om ringen. När de är i sjöstaden så hade de lätt kunnat bygga husen någonstans ute och använt sig av miljön, men de valde istället en studio så resultatet blir platt, plastigt och helt otroligt fejk. Även rekvisitan ser väldigt fejk ut. Undrar varför de inte gjorde den som i Sagan om ringen, för där såg den bra ut. Eller så kanske det är att de filmat med en annan version av HD. Tyvärr får HD ibland även välgjorda effekter att se otroligt fejk ut.
 
Sedan kom förstås svårigheten med att låta samma skådespelare reprisera sin roll från Sagan om ringen. När det gäller Gandalf så funkar det för han är dold bakom hår och skägg, men när Legolas kommer in i bilden och är så synligt mycket äldre än i Sagan om ringen (och han är dessutom en alv som inte åldras så som människor), då blir det bara tokigt. I Sagan om ringen känns han fräsch, lite smått naiv och djup. I denna film är han osympatisk, grym och helt enkelt ointressant.
 
Hela historien blir alldeles för långdragen och slutscenerna blir för många. Sedan undrar jag hur mycket som egentligen kvarstår från boken Bilbo för den tredje filmen eftersom de använt sig av nästan allt i de två första. Det här tycker jag är ett fint exempel på när hög budget inte är garanti för en bra film.
 

Kommentera här: