Läst klart: Hermod Komman av Jan-Olof Magnusson

Bokens handling:
"Hermod Komman bor i en liten stuga på Allstakan Skog. En dag på ålderns höst får han besök av frilansreportern Stefan Andersson som har sin kortvågsradio med sig. Hermod berättar de mest stolliga historier om hur det gick till förr i tiden. Hans granne Sven Persson, som råkar avlyssna intervjuerna har oftast en annan version och strax ringer telefonen hos Hermod."
 
Tänk vad svårt det är att läsa sin egen dialekt! Fast det kanske inte är helt min dialekt för några ord känner jag inte igen, men det är nära min dialekt i alla fall. Uppvuxen ungefär 1 mil från Allstakan är jag i alla fall. Det är en del lustiga skrönor som berättas av Hermod för den återkommande frilansreportern. Kapitlen är uppbyggda kring varje intervjutillfälle så det kan berättas om vitt skilda saker mellan de olika kapitlen, men den röda tråden är ändå tydlig. Till stor del tycker jag det handlar om relationen mellan Hermod och reportern och det som drar tillbaka reportern gång på gång. Vill ni testa på att läsa värmländska så passar denna bok bra!
 

Kommentarer:

1 Mathias på Åsen :

Rekommenderar varmt boken "Hasse, mannen som försvann" av samma författare. Handlar om ett gäng ungdomar från Börtan, vilket igentligen är en dramatisering av författarens egen uppväxt. Enligt ryktet sa en del ungdomskamrater upp vänskapen med författaren, efter boken kom ut. Då dessa tyckte att "gamla synder bör inte komma ut". Hittas nog på antikvariat, utgången sen länge.

Svar: Den boken har getts ut igen i nysläpp på författarens eget förlag :-) Ska skaffa den. http://www.nordhaget.se/399329705
Highlandertess

Kommentera här: