Sett filmen Machine Gun Preacher

Spoilers förekommer!
 
Sam Childers är en före detta knutte med kriminellt förflutet och missbruksproblem som vänder om sitt liv totalt och bestämmer sig för att åka till Afrika för att göra något för barnen som tillfångatas och tvingas bli soldater.
 
Oj, vad överraskad jag blev av denna film! Jag hade inte hört något om den och det enda jag visste var titeln och att Gerard Butler spelade huvudrollen. Min slutsats var "lättsam actionfilm". Men det var den verkligen inte. Det var en film som var gripande, intressant och brutalt hård, men verkligen nödvändig att se. Den är baserad på den riktiga Sam Childers och hans jobb (eller snarare mission) att rädda barnen i Sudan från att bli barnsoldater och ge dem en riktig utbildning istället.
 
Filmen är välspelad från början till slut, men en del scener sätter sig verkligen extra i hjärtat. Den grymheten som visas och då särskilt när den är riktad mot barn är fruktansvärd. Att en liten pojke tvingas döda sin egen mamma för att annars dödar soldaterna hans bror inleder filmen så redan då förstod jag att detta inte kommer bli en "lätt" film. Känslan när Sam och hans medarbetare återkommer till en plats för att ta med de barn som inte fått plats på första lasset och att veta att Sam valde ut vilka barn som fick komma med på första turen.... Jag vet inte om jag skulle klara att behålla förståndet efter att återkomma och finna de lämnade barnen mördade. Jag förstår frustrationen Sam känner då han är hemma i USA och försöker få folk där att inse allvaret i situationen. En situation han själv sett och upplevt med fara för sitt eget liv. Frustrationen när folk inte förstår, för att det är så långt borta för dem.
 
Jag är imponerad av hur Sam Childers vänder sitt liv till ett sådant bra syfte. Det krävs en stark människa för att göra det. Sam finner sin kraft i sin tro. Andra finner det på andra vis. Vad som än fungerar för folk tycker jag är bra.
 
En mycket sevärd "tung" film!
 

Kommentera här: