Sett filmen Återträffen

Spoilers förekommer!
 
Anna Odell fick ingen inbjudan till sin klassåterträff. Här har hon gjort en film om hur det hade kunnat se ut om hon hade gått och konfronterat klassen. Hon ställer frågan: Varför fick jag ingen inbjudan? Vad var de rädda för? Och så drar hon det till sin spets.
 
Första delen av filmen är Annas återskapande av ett möjligt scenario till återträffen. Andra delen handlar om hur arbetet bakom filmen gått tillväga och hur Anna konfronterar några personer från sin klass. I själva återskapandet av återträffen så ville Anna dra det så långt hon kunde. För varför fick hon ingen inbjudan på riktigt? Var de rädda och varför? Den delen av filmen är väldigt välspelad och jag sitter och blir så förbannad på en del av personerna som beter sig som usla mobbare. De faller lätt in i sina högstadieroller igen. Det mest sjuka är att mobbarna inte inser eller vill erkänna att de mobbat. För dem har det inte varit en "stor grej". De har "haft roligt". Men för Anna som var den utsatte så var det inte särskilt roligt. Att folk inte fattar det. "Barn är barn" säger en del. Det är ALDRIG bara "barn är barn" för just barnen. Därför ska man ta sådant på allvar. Det är alltid den utsatte som har sista ordet kring om något är skoj eller fruktansvärt.
 
Det är så sjukt när Anna frågar en person vad han skulle göra om hans dotter blev mobbad och han svarar: "Min dotter är stark. Hon skulle aldrig tillåta att nån mobbade henne." BAH! J*vla struntprat! Hur stark man än är så bryts man ner efter en tids mobbing då alla är emot. Och de som inte aktivt mobbar står tyst där bredvid. Fryser ut. Vill inte synas ihop med den mobbade för då kanske DE skulle bli utsatta de också. Det krävs insatser i skolan för att stoppa sådant här innan det händer. Det räcker inte med en temadag om året om mobbing. Det funkar inte att vända bort blicken, för vet ni vad? Det försvinner inte trots att ni väljer att inte se. Denna film är väldigt intressant och visar sidor i människor som är otroligt fula! En film alla borde se!
 
Tillägg: Söndag 4 december klockan 22.00 kan ni se den på SVT1!
 

Kommentarer:

1 GeorgVanHalen:

Även en kollega rekommenderade denna film. Idag smäller det! :)

2 GeorgVanHalen:

Såg filmen. Trodde dock hon konfronterade hennes "riktiga" klasskompisar först i del 2, men han som gör bort sig mest och spelar "Henrik" är en halvkänd skådis. Har svårt och tänka mig att en riktig skådis som varit mobbare skulle ställa upp och dessutom vara dryg.

Men del 2 visar nog hur det ofta är. Många växer väl upp, men hur dessa agerar när dem konfronteras i vuxen ålder kan vara ett oskrivet kort.

Jag var själv på en reunion för några år sedan, men då bara med kanske 1/4-del av klassen ungefär. En tjej ville antagligen inte komma för att några (som inte var där) mobbade henne. Hon sa det inte själv, men hennes gamla bästis berättade hur hårt mobbarna kunde gå på henne. Jag hade ingen aning om att hon var det minsta retad/mobbad. Dock visste jag att mobbarna kunde håll på rent generellt!

Svar: Ja, folk tar sig olika av mobbare. En del bryr sig inte och en del tar åt sig väldigt. Tycker det är rätt sjukt att många mobbare inte ens förstår eller vill förstå att de mobbar för att de "bara har kul" :-/
Highlandertess

Kommentera här: