På bio: Star Wars - The Force Awakens

Spoilers förekommer absolut!
 
30 år efter att Imperiet besegrats finns ett nytt hot i galaxen.
 
Jag tycker mycket om de nya karaktärerna och skådespelarna Rey (Daisy Ridley) och Finn (John Boyega). Rey är smart och stark och drar ett stort lass i filmen istället för att vara den "nödställda". Finn har blivit hjärntvättad sedan han var riktigt liten, men känner trots det att det han blir beordrad att göra är fel. Han är dessutom mänsklig på så vis att han är rädd. Att vara rädd och sedan möta de utmaningar som ställs framför en är nog ett av de yttersta tecknen på mod enligt mig. Jag ser fram emot att lära känna dessa karaktärer mer. Jag misstänker redan en del kring Rey så vi får väl se om jag träffat rätt denna gång också (OT - fortfarande glad över att jag hade så rätt angående The Walking Dead...hihi...). Jag tycker även att droiden BB-8 är supercharmig. Vid flera tillfällen så förstår jag vad hen säger också. Trots att det är en rund robot så syns det ofta på kroppsspråket vad hen menar och även tonen på "blippandet" ger sina ledtrådar.
 
Det känns härligt att återse karaktärerna som jag växt upp med också. Leia, Han Solo och Chewbacca. Relationen mellan Han Solo och Chewbacca är lika bra som någonsin. Tyvärr får inte Leia så mycket plats, men hoppas på mer framöver. Han Solos sorti känns inte oväntad alls, men samtidigt tråkig förstås. Jag tål inte att se Kylo Ren på grund av att han spelas av Adam Driver. Lite dumt då det är en stor roll som troligtvis kommer bli ännu större framöver. Vilken roll jag än sett honom i så har jag haft obehagskänslor över honom. Huh...
 
Handlingen är väldigt lik A New Hope, som är episod 4 i sagan. Vid något tillfälle blir det lite för likt och även fast det kanske är en sorts medveten "flirt" med de äldre fansen så kunde man ha hållit sig till bara något här och där och inte så mycket. Trots det håller filmen ett bra tempo fram tills det är ungefär 20 minuter kvar. Den är spännande och intressant. Mot slutet känns det som att man pressar in lite för mycket. De hade kunnat dra ut på en del saker och flyttat just slutet till nästa film istället. För att bevara lite mystik och få folk att fundera.
 
På sina ställen är effekterna riktigt usla, men ibland påminner de om de gamla. Jag hajar till när miljön plötsligt är Skottland. Så härligt att de filmat där! Otroligt vacker miljö!
 
Överlag kan jag säga att jag är nöjd med filmen!
 

Kommentarer:

1 GeorgVanHalen:

Spolier-Alert!

Kommer just hem ifrån denna film. Fick gåshud när musiken och den klassiska texten dök upp!

Jag tycker filmen är FÖR LIK originalet. Att dom gamla skådisarna och flera mindre karaktärer är med gillar jag. Men själva handlingen? Jag hade mycket hellre sett något helt annat. Krig (Star WARS?) Ja. Men liknande planeter? Liknande skurkar?

Kunde dom verkligen inte komma på något roligare än en ny kille med Darth Vader-mask? Sedan är "kejsaren" påtagligt för lik originalets också. Jag hade mycket hellre sett någon vanliga människor som bara svikit "dom goda" och startat upp dom onda igen. Adam Driver har jag aldrig sett förut och tyckte han kändes mest missplacerad av alla. Jag vill inte basera folk rent på utseende, men ska han föreställa Han Solo och Leias son? Inte ett dugg lik eller "farlig" heller. I så fall tycker jag Rey skulle passa mycket bättre som deras barn. Är det, det du anar? :p

Jag gillar robotarna, men tycker dom fick alldeles för mycket plats. Humorn funkar 1-2 gånger, men här blev det för mycket. Det är ju i grunden att ganska mörk film om krig och svek. Ska det vara humor ska det vara Arnold/Harrison Ford humor tycker jag. Lite kaxig och arrogant. När det blir barnvänligt trappas spänningen ner.

Håller med om att handlingen ballar ut sista tiden. Det blir mycket klippning och helt plötsligt är folk bara "där".

Allt som allt tycker jag den är okej, men likt The Hobbit känns handlingen för påtagligt lik andra filmernas.

Svar: Ja, det har definitivt influerats lite väl mycket av A New Hope. Dock tar jag den handlingen över episod 1, 2 och 3 vilken dag som helst...hehe...
Highlandertess

Kommentera här: