Jag gillar kunskap och att dela den

Det har varit många saker sagda om årets julkalender: Tusen år till julafton. Alla har rätt att tycka det de vill. Jag har till exempel inte gillat en enda julkalender på över 10 år. Har gett dem min seriegräns (jag ser alltid minst 3 avsnitt av varje serie innan jag beslutar mig för vad jag tycker) och har de inte varit intressanta, roande, givande etc. då så har jag slutat kolla. Enkelt. Jag har inte heller haft behovet att vräka ur mig saker jag tyckt om dessa kalendrar som inte fallit mig i smaken. Men det har andra. Och lite extra i år verkar det som. Själv undrar jag vad folk har emot kunskap?
 
Tycker man kalendern i sig är tråkigt upplagd, dåligt filmad eller liknande så är det en sak, men varför klagar man på kunskap? Jag älskar kunskap och att lära mig. Barnen i avsnitten är helt underbara också! Deras kommentarer och reaktioner. Särskilt Cleo! Jag och min 5-åring sitter och kollar och så diskuterar vi det som händer och jag fyller i med det jag vet om tidsepoken det handlar om i just det avsnittet. För jag vill gärna att mitt barn tycker att det är kul att lära sig. Det är så mycket enklare att lära sig om man tycker att det är kul. Jag förstår dem som är lite äldre och som går i skolan om dagarna, som kanske vill ha något mer avslappnande. Men det finns så många andra saker som erbjuder detta. En kort kvart om dagen känns som väldigt lite att bli så enormt besviken över.
 
Jag tror inte programmet hade varit jätteintressant för min 5-åring att se på själv. Då hade han troligtvis inte kollat. Men eftersom vi kollar ihop och pratar som vi gör så är det en av hans favoritstunder på dagen. Det gör vi annars också, så det behöver inte vara en julkalender på tv:n för att vi ska samtala om diverse saker men det jag menar är att just DET ändå är viktigt. Att fördjupa, engagera, lära sig tillsammans, vara nyfiken, ställa frågor tillsammans. Min kunskapstörst är något jag gärna för vidare till mitt barn.
 

Kommentarer:

1 Helena:

Jag gillar årets julkalender! Vår 3-åring är lite för liten för att hänga med, men 15-åringen och vi vuxna tycker att den är både spännande, rolig och intressant -och framför allt lär man sig en hel del! :)

2 GeorgVanHalen:

Jag visste inte ens att vuxna tittade på julkalendern överhuvudtaget.. Tills i år då det blivit väldigt populärt att klaga på denna serie.

Förut fanns det ju många barnprogram med lärosyfte (Fem myror är fler än fyra elefanter??). Det försvann lite med min generation och blivit mindre och mindre känns det som. Men samtidigt handlar detta om ett år. Även om man ogillar denna serie av någon anledning finns det väl annat att titta på? Finns ju hela kanaler med barnprogram och enklare än någonsin att ordna något vid datorn. Youtube osv.!

Alla får ha rätt att ogilla denna serie, givetvis. Men det här är ett tecken på vår tid. Inte ens ett barnprogram kommer undan den klagande massan. Jag förstår verkligen inte allas behov av att konstant klanka ner på saker. Tycker jag något är dåligt byter jag kanal. Svårare än så är det inte.

Svar: Exakt så jag känner. Jag låter helt enkelt bli att kolla (om det t.ex. finns någon annan i familjen som vill kolla) eller byter kanal/stänger av tv:n om jag är själv. Men som du skriver så verkar det som att man vill klaga på ALLT numera. Och det ska klagas i otroligt hätska ordalag. Den civiliserade tonen försvinner mer och mer och debatter förvandlas till personangrepp. En utveckling jag inte gillar.
Highlandertess

Kommentera här: