Ytterligare klockren beskrivning

Än en gång kommer ett citat från Orange is the new black så spoilervarning för säsong 2, avsnitt 7.
 
En fånge har suttit väldigt länge i fängelset och några andra försöker förklara datorer och internet för henne. Hennes reaktion:
 
"All information i världen finns i ledningar? Och ändå är folk korkade."
 
Oj, oj, vad den kommentaren satt rätt. Det räcker tyvärr inte med information. Folk har svårt att hitta den. Folk har svårt att vara källkritiska. Folk går hellre på enbart sådant som stärker deras tidigare fastställda världsbild och/eller åsikter och nonchalerar det som säger något annat. Det verkar mer handla om att folk bedömer information efter hur mycket de håller med om det som sägs, än om saker som var informationen kommer från, vem som säger det, om det finns bevis och så vidare.

Kommentarer:

1 GeorgVanHalen:

Två andra problem är att folk, trots större möjligheter än någonsin tidigare, väljer relativt instängda liv. Dom har femtio resturanter att välja mellan, men går alltid till samma två. Det finns mängder av tidningar att läsa på internet, men väljer alltid t.ex. Aftonbladet.

Man ska inte bara vara källkritisk utan ta del av andras synsätt. Man behöver inte hålla med något, men ändå se vad som sägs både åt det motsatta hållet, men även alla andra håll också. Tänker man politik ska man inte bara lyssna på vad ett parti säger.. Utan vad ALLA säger. Då får man en mer tydlig bild av vad som verkligen sker och vad som bör ligga i fokus. Givetvis kanske man inte har tid eller lust att ta reda på allt om allt och alla, men åtminstone försöka se saker ifrån olika vinklar och inte bara avfärda något "bara för att..".

Svar: Tid, ork eller lust kanske inte finns till att ta del av allt för att få en helhetsbild, men något går alltid att göra :-)
Highlandertess

Kommentera här: