Läst klart: Nionde grottan av Jean M. Auel

Från bokens baksida:
"Ayla och hennes älskade Jondalar når efter en strapatsrik vandring Jondalars hem i Zelandoniis Nionde Grotta - en stenåldersbesättning i den region vi idag känner som Dordogne i sydvästra Frankrike. Jondalars familj är lycklig över att sonen återvänt men avvaktande mot den unga vackra kvinna han fört med sig. Hennes egendomliga dialekt och hennes tama varg och tama hästar skrämmer dem."
 
Precis som tidigare så skriver jag inte ut allt från bokens baksida då jag anser att det avslöjar alldeles för mycket. Efter en lång färd i förra boken så tycker jag det känns härligt att de äntligen kommer fram och att det äntligen blir mer karaktärer i handlingen. Där finns dock en del karaktärer som bara förstör och är hatiska. Detta är dock realistiskt, tyvärr, för så ser verkligheten ut. Bittra, rädda och hatiska människor som vill klaga på allt och hitta syndabockar så att de själva inte behöver ta ansvar.
 
De "missnöjda" i boken ger sig på och protesterar mot precis vad som helst, bara för att skapa oreda. De är sura och bittra på att livets lott inte varit så lyckosam för dem. I detta stenålderssamhälle tar man dock vara på sina egna, så ingen svälter och ingen lämnas utanför även om hierarkin ändå finns i gruppen. Men som sagt... även när de "missnöjda" får mycket till hjälp och man är noga med att ha med dem i gemenskapen så är de arga. Det verkar som att folks medmänsklighet, tolerans och givmildhet nästan triggar igång deras hat ännu mer. Jag undrar varför...?
 
Det är detta jag gillat mest med dessa böcker. Den mänskliga psykologin. Allt är så detaljerat och välbeskrivet så det känns nästan som att personerna är riktiga människor. Det uppmärksammas alltid att författaren gjort noggranna studier kring historia, natur- och djurstudier (och det uppmärksammas att hon beskriver sex väldigt detaljerat också, men tro mig böckerna fokuserar verkligen inte på den biten så jag förstår inte varför det blivit så stort), men jag misstänker att hon även studerat psykologi. Relationerna och personernas tankeliv beskrivs väldigt bra.
 

Kommentera här: