Du behöver inte gilla det...

...men du behöver inte heller nedvärdera det. Nu är jag vuxen och rätt så trygg i mig själv så om någon säger att musiken jag gillar, kläderna jag har på mig eller liknande är skit så kan jag hantera det. Ok, du tycker något annat än vad jag tycker. Det är respektlöst, det är det. En del beter sig på det viset tyvärr. Men jag kan hantera det. Däremot blir jag ledsen när barn inte får lära sig att inte nedvärdera det andra barn väljer. Det leder till detta respektlösa beteende som en del håller kvar vid även som vuxna. Det att ens eget val är det enda och andras är "sämst", "världelöst" och "fel".
 
Jag säger ofta till Connor att han väljer det han tycker om och att han inte ska bry sig ifall någon annan säger något negativt om det, likadant som han inte ska nedvärdera någon annans val, som han personligen inte gillar. Ingens val är sämre! Alla behöver inte gilla samma saker och det är helt ok. Men varför verkar det finnas ett behov att nedvärdera det man själv inte vill förknippas med? Med barn så hör jag tyvärr ofta pojkar nedvärdera det "tjejiga". Det verkar höra till pojkrollen att ta stort avstånd från det "tjejiga" för att tjejer är "sämre", "värdelösa" och "fel". Visst låter det sjukt? Tjejer är verkligen inte sämre, värdelösa eller fel. Men det är så det blir. Det sker när det "pojkiga" värderas högre, det sker när vuxna uppmuntrar sina pojkar att ta avstånd från det "tjejiga", det sker när killkompisar hånar varandra genom att säga saker som "du sparkar boll som en tjeeeeej". När ska detta sluta? Det kommer inte sluta av sig självt. Det är något vi vuxna konsekvent måste jobba med. Och vet ni vad... det innebär inte att barnen ska behöva göra eller ha på sig något de inte vill ha. Det innebär bara att de ska lära sig att visa respekt för andra barns val och förstå att inget är sämre.
 

Kommentarer:

1 Emma:

Håller helt med dig!! Blir själv väldigt provocerad av när jag säger att jag tycker tex musik eller artist var bra och andra bara: "neeej, hon var ju så och så". Jaha, men det tyckte inte jAG. Okej om man tycker olika och att man diskuterar utifrån vad man själv tycker men att säga att det man själv tycker är fel!! Hur ska barn klara detta när inte de vuxna kan?

Kommentera här: