Underbar föreläsare Claes Schmidt/Sara Lund

Igår var Robin och jag på föreläsning på Ritz och den var underbar! Det bjöds på mycket skratt, mycket igenkänning och även en del allvar. Tänk vad fördomar kan ställa till med saker! Alla har vi dem, även de som tror de är fördomsfria. Det enda vi egentligen kan göra är att bli medvetna om våra egna fördomar och ställa oss frågan "hur tänkte jag nu?" Föreläsningen berör många områden och fokuserar mycket på att varje individ är unik och att alla har rätten att vara det. Det är en upplyftande föreläsning som, även fast det förstås finns en allvarlig bakgrund, lämnar hopp om mänskligheten och att vi alla ska kunna vara människor som definierar oss själva. Ingen annan har rätt att säga vem just DU är.
 
I pausen pratade jag med Robin om hur tråkigt jag tycker det är att jag inte har det där sociala flytet, den sociala kompetensen som jag ser att andra har. De får det att se så enkelt ut att ta kontakt och bara säga några meningar, medan jag inte ens vet var jag ska börja. Därför blev jag paff över mig själv när jag under andra delen av föreläsningen plötsligt svarade högt på en fråga och var den enda av cirka 100 närvarande som svarat... Eeeeh, tänkte jag när jag räckte upp handen när Claes/Sara undrade vem som ropat svaret.
 
Först frågades om när internationella kvinnodagen var och det svarade de flesta på. Sedan kom frågan om den internationella mansdagen... om det ens fanns en sådan... Och det var då jag ropade ut "19 november" utan att tänka mig för (aha, kanske är SÅ jag ska göra. Sluta tänka...haha...). Så jag fick en present...hihi... Claes/Sara tyckte jag skulle belönas som visste det eftersom så få vet om den dagen så jag fick gå fram till scenen och fick en cd-skiva. Tackade och skakade hand så ibland fungerar jag i alla fall.
 
Orsaken att jag vet det datumet är att det nästan varje år varit en del män som klagat den 8 mars (internationella kvinnodagen) över att kvinnor har en "egen dag". "Varför behövs det....varför har inte MÄN en egen dag...gnäll gnäll gnäll". Sedan 1999 har den funnits och jag har i x antal år nu bemött klagomålen med "Männen HAR en egen internationell mansdag den 19 november, engagera er då". Tycker det är skumt att de klagar över en sak som de lätt hade kunnat hitta om de bara googlade. Men det är som det sägs i föreläsningen (för att återkomma dit), hjärnan är lat och vill göra det lätt för sig. Det är lätt att fortsätta med den ursprungliga programmeringen "bara för att". MEN, vi måste uppgradera oss konstant för det som gällde då vi växte upp har förändrats. Jag växte upp på 80- och 90-talet. Ser världen likadan ut nu som då? Nej. Därav uppgradering.
 
Kan rekommendera denna föreläsning för allihop! Skulle verkligen behöva ingå som föreläsning på varje skola också eftersom yngre personer oftast inte är så fastlåsta i sina egna fördomar och tankar som vuxna kan vara.
 
Intressant blandning på cd-skivan jag fick. Ska bli skoj att lyssna på.

Kommentera här: