Frågesporter och när hjärnan fungerar som bäst?

Ni som följer min blogg och/eller känner mig vet troligtvis hur intresserad jag är av psykologi och mänskligt beteende. Och vem är bättre att testa än en själv? När jag studerat psykologi så har det varit både för att förstå mig själv och andra och få lite olika verktyg. Jag gillar frågesporter så nu har jag suttit lite med Smarter than a fifth grader-spelet och testat. Min hjärna verkar svara snabbast och mest rätt om jag samtidigt har på musik och sitter och dansar med lite (eh... jo, jag gör faktiskt det då en del musik helt enkelt inte går att sitta still till).
 
Så, då har jag beteendet noterat. Då gäller det mina teorier till varför det kan vara så.

Teorin om övertänk och att ifrågasätta sig själv: Detta är jag i ett nötskal. Jag kan tänka flera varv om en del saker och därför börja ifrågasätta mig själv. I de flesta fall stämmer det svar jag trott från första början.
 
Teorin om "överaktiv" hjärna: När jag gjorde en EEG-undersökning så visade det sig att min hjärna inte riktigt följde det "vanliga" mönstret utan var mycket mer aktiv. Är den till större hjälp p.g.a. det? Haha... knappast! Kan blockerande av vissa delar av hjärnan eller ett aktiverande av vissa delar leda till att andra delar fungerar bättre?
 
Teorin om "fel" placering av information: Ni vet när ni försöker komma på ett namn på någon. Ni vet namnet, ni vet att ni vet det. Men ni hittar det inte. När minnet bearbetats mellan korttidsminnet och långtidsminnet så kan det ha blivit "felplacerat" och är därför svårare att hitta. Oftast kommer svaret till en när man slutar tänka på frågan. Fungerar blockerande/aktivering av vissa delar av hjärnan som hjälp till att öppna vägarna till "fel" placeringar?
 
Ok, nu blev det inte regelrätta teorier detta eftersom jag ställer frågor i dem och teorier ska bara vara konstateranden som man ska bevisa/motbevisa och till sin hjälp har man en frågeställning (DÄR ska frågorna vara) och ett syfte. (En förenklad beskrivning men men...)
 
Tycker ni att processerna i er egen och andras hjärnor är intressant? Intresserar psykologi er? Vad har ni lärt er om er själva genom psykologi?

Kommentarer:

1 GeorgVanHalen:

Visst är det intressant. Jag tycker t.ex. att det kan vara smått "kul" om någon som ser mitt ID-kort (på systembolaget eller vad som) och säger något vi har gemensamt. Exempelvis att hans pappa har samma namn eller att vi är födda på samma dag. Jag läser inte in så mycket i det, men tycker det kan vara ett kul detalj att någon noterar sånt och så kanske vi kan få något starkare band med tiden. Att man säger något annat / nytt nästa gång vi möts.

Min kusin tycker sånt är dravel och löjligt. Varför ska man berätta sånt? Vem bryr sig om min mamma och hennes faster har samma namn? Vem bryr sig om jag fyller år samma dag som en kollega?

Då vi är släkt och har haft liknande uppväxter på många sätt tycker jag det är intressant hur vi kan respondera olika på en sådan här detalj. Varför tycker han något är onödigt som jag kan tycka är lite kul? Om en sådan grej skulle ske.. Hur går egentligen hans tankegångar innan han ger ett svar? När vi hör ett sådant påstående är aktiviteten i vår hjärna snarlik eller helt annorlunda?

Svar: Intressanta frågor :-)
Highlandertess

Kommentera här: