Använd längre, spara på miljön

Kan rekommendera programmet Våra elektroniska sopor som visar farorna med detta då mycket exporteras olagligt och hanteras av billig arbetskraft utan några som helst skydd. En del tycker att miljöarbete är så obskyrt och "vad kan VI göra" är en vanlig fråga. Kanske är det svårt att förstå hur man kan göra något när stora företag och myndigheter struntar i det. De är de stora skurkarna i detta, men vi enstaka människor kan göra något väldigt stort. Vi kan gå ihop. Tillsammans blir vi många. I slutet av denna dokumentär nämns konkret vad människor kan göra för att undvika både råvarubrist och miljöförstöring. Det är något jag tagit upp som återkommande ämne i min blogg.

Använd era produkter längre! Byt inte produkt bara för att det kommit något nytt på marknaden. Marknaden styrs av efterfrågan. Om många konsumenter skulle gå ihop och använda sina produkter längre samt kräva av de som producerar nya att dessa ska hålla en viss kvalité så kan vi göra skillnad. En del produkter är dåligt gjorda och håller kanske 12-18 månader. Vägra köpa dessa!
 
Den största förändringen som kan ske är dock i attityden. Istället för att tävla om vem som har nyast prylar och vem som skaffar nytt snabbast genom att till exempel förboka prylar (som man inte ens vet något om, förutom att det är nytt) så vore det så häftigt om man istället började tävla om vem som klarar att ha en produkt längst.

För att förtydliga så tycker inte jag att man behöver tävla överhuvudtaget när det gäller prylar, men eftersom folk uppenbarligen har det behovet på något vis så tycker jag det vore bättre att vända tävlingsinstinkten till en vinst för miljön.
 
Kolla programmet Våra elektroniska sopor här. Tillgängligt till 18 november 2014.

Kommentera här: