Tråkig missuppfattning om styrande

Hur kan man anse att det är mer styrande att ge alla alternativ, än bara några? Alla väljer själva hur många alternativ de vill ge sina barn. För enkelhets skull kan det kanske bli två eller tre alternativ ibland, för många föräldrar har nog erfarit barns svårigheter att välja. Men hur man än väljer att göra så har man ingen rätt att säga att de som erbjuder alla alternativ är styrande med en nedlåtande ton. Det är just det som sägs om många genusmedvetna. Att vi "styr" och förbjuder. Folk har en missuppfattad bild av vad genusmedveten betyder och tror att det innebär att man förbjuder dockor för flickor och bilar för pojkar. Därför väljer en del att peka och påstå att vi "styr" trots att de inte har någon som helst insikt i ens föräldraskap eller ens insikt i vad "styrande" handlar om.
 
Självklart påverkar vi barnen med det vi gör, våra medvetna val, även då vi inte medvetet vill påverka (detta gäller alla, inte bara genusmedvetna). De ser ju vad vi gör. Sedan så styr alla barnen på något vis, mer eller mindre. Till exempel så kanske man inte tycker att slagsmål är bra för barn och därför tar man tag i det när sådant dyker upp och styr bort från det. Man kanske tycker att en viss film inte är lämplig för ens 5-åring, men att ens 9-åring är redo för den. Kanske har man en viss uppfattning om vilken tid på dagen man ska äta lunch och så bestämmer man den tiden. Det finns många sådana exempel. Folk tänker kanske inte på det utan använder alltså "styr" som ett sorts skällsord.

Kommentarer:

1 evelina:

Har testat lite olika microvågsugnar, så förstår att det kan vara lite olika. Någon som varit alldeles för liten och nån annan som blir varm superfort medan nån annan knappt aldrig blir lagom varm. Men går det inte så får en kanske använda det en har, typ den gamla hederliga spisen:).

Svar: Precis :-) Går enkelt med popcorn. Det enda jobbiga med att göra knäck på det "gamla" viset är att man får stå och röra så länge.
Highlandertess

Kommentera här: