Sett filmen Tomboy

Spoilers förekommer!
 
En 10-årig transpojke finner ett sätt att skapa sig en ny identitet efter en flytt till ett nytt grannskap utanför Paris. Han gör allt för att framstå som pojke, men tyvärr hinner fördomarna ikapp.
 
Vilken otroligt stark film! Filmen handlar om barnets upplevelse och hur barnet vill vara pojke istället för flicka och filmen visar även en oförstående omgivning. Tänk om vi en dag kommer till en punkt då sådant här inte längre ses som "konstigt". Tänk om kunskapen kunde öka bland folk. För när jag ser ångesten detta barn känner över att vara "fel" kön och försöka passera som det andra könet så känner jag att det är så onödigt. Det är onödigt att barn ska behöva känna ångest för att de inte passar in i en mall. Ingen ska behöva känna ångest för den de är.
 
Barnet väljer medvetet bort "tjejigt" och rosa för att passera som pojke. Om bara folk inte hade sådana idéer om färg så skulle färger vara helt fria och alla skulle kunna ha dem utan att känna att det är ett "statement" på något vis. Barnet har ett "pojkigt" kroppsspråk och "pojkiga" attribut och får vara med de andra barnen och leka. De som är tydliga flickor får inte vara med på samma villkor och det skämtas om bröst och liknande. Jag förstår att barn är nyfikna på till exempel kroppsdelar de inte själva har, men det ska inte behöva vara en sådan barriär mellan könen. Man ska kunna leka tillsammans och spela boll utan att det är något konstigt med det. En flicka får inte vara med när de spelar fotboll för att hon är "dålig". Självklart kan man inte lära sig om man aldrig får vara med. Flickor utesluts på grund av att man automatiskt tror att de är dåliga på "pojkiga" saker. Det sätter sig lätt i huvudet också. Tror man att man är dålig på något så kanske man inte ens försöker. Ingen är bra på något direkt, utan man måste träna. Får man inte den chansen så har man inte chansen att bli bra på det.
 
Till slut blir barnet sminkat av en tjejkompis när de leker och mamman blir så glad när barnet kommer hem. Tycker det är så roligt att se barnet "tjejigt". När föräldrarna sedan får höra att barnet sagt att han är pojke (ja, jag skriver han för det är vad barnet identifierar sig som oavsett det biologiska könet) så tvingar de honom att ta på sig en klänning och gå till kompisen för att förklara och säga förlåt. De vill "bevisa" att han är flicka. "Kompisarna" som han träffar på senare vill ta av honom klänningen för att kunna se om det verkligen är en flicka. Jag blir helt förskräckt över hur föräldrarna resonerar här. Varför tvinga på honom en klänning när han bönar och ber om att slippa. Tycker det ska vara likadant oavsett kön här. Om någon med snippa inte vill ha klänning så ska man inte tvinga på det bara för att "flickor ska ha klänning". Barnet får utstå en rejäl kränkning i och med detta.
 
I slutet så verkar det åtminstone bli lite åt det positiva hållet då det verkar som att barnen har lättare att gå vidare. En riktigt tankvärd film som ifrågasätter könsroller och belyser personer som har en annan könsidentitet än sitt biologiska kön.
 

Kommentera här: