Sett dokumentären The Greatest Movie Ever Sold

Spoilers?
 
En dokumentär om reklam och produktplacering, med Morgan Spurlock som låg bakom Super Size Me.
 
På ett lite humoristiskt sätt visar Morgan Spurlock hur det fungerar med reklam och produktplacering. Vi lever i en kommersiell värld som är en sorts värld byggd för att skapa betingade responser som hos Pavlovs hundar. Många barn växer upp med mat på McDonalds och roas av Disney-filmer (dessa två brukar även samarbeta med Disney-produkter i Happy Meal och liknande) och eftersom deras hjärnor är så unga då så är det lättare att skapa dessa betingade responser. *SPOILER?* Morgan genomgår själv en röntgen på hjärnan samtidigt som han snabbt får se bilder flasha förbi. När det passerar en bild på Coca Cola så syns på röntgen att hans beroendecentra i hjärnan stimuleras. Inte vid andra bilder. När röntgen är klar så är han sugen på Coca Cola.
 
Vid en betingad respons så reagerar man. En sådan respons kan alltså vara svår att tänka bort. Det finns de som tänker mer kritiskt kring saker när de är äldre, men det är ändå svårt att "skaka av sig" känslan av det om de fått det i sig när de var små. Indoktrinering, med andra ord. "Den utmärks av ensidig, auktoritär påverkan som inte ger utrymme för kritik eller diskussion men har under de senaste decennierna också fått den vidare innebörden ensidig undervisning eller upplysning överhuvudtaget, eller om påverkan sker utan att de som påverkas är medvetna om den." (källa: NE). Det finns många orsaker till att jag anser att källkritik borde vara obligatorisk i skolan redan från tidig nivå.
 
Dokumentären är väldigt intressant och som en kul grej så "säljer" Spurlock platser i filmen för sponsorer, för att visa hur det brukar gå till i många andra filmer. Sevärd!
 

Kommentera här: