På bio: Godzilla 3D

En mängd spoilers så skippa om ni inte sett filmen! Spoilervarning deluxe!
 
Jag tycker inte att Godzilla från 1996 är sådär jättehemsk, men de gick ett helt annat spår med den filmen. De försökte få det mer "naturtroget" och "jordnära", vilket gjorde att det inte alls blev en Godzilla-film egentligen. Sådan är verkligen inte den här filmen. Det är en Godzilla-film hela vägen. För det första så är Godzilla åter igen som hen ska, det vill säga den som skyddar mänskligheten mot andra monster. Att det rivs en del byggnader och att en del människor hamnar i vägen, det är liksom "bara så det är".
 
Jag tycker effekterna i denna film är riktigt välgjorda. Vanligtvis med 3D så brukar det bli väldigt suddigt, speciellt i lite snabbare scener, men det har man klarat av att undvika riktigt bra i denna film. Blev lite bortskämd med filmen Gravity där 3D verkligen kom till sin rätt så kan inte säga att den är lika bra och nödvändig här, men ändå helt ok. Jag älskar att Godzilla ser ut som den gamla japanska Godzilla! När man för första gången får se hela varelsen så nästan jublade jag på bion. Och sedan när det visar sig att hen har en kraftstråle som skjuter ut ur munnen på hen så är hela jag ett leende. Sådan nostalgi, sådana minnen från de äldre japanska filmerna!
 
Människorna är förstås lika korkade som i de äldre filmerna också. Skjuta på de där varelserna med sina pyttiga vapen och sedan försöka samma sak en sisådär 100 gånger trots att de klart och tydligt kan se att det inte gör någon verkan. Det finns några som är lite smartare. Ken Watanabe och Sally Hawkins spelar två sådana roller och det är mina favoritkaraktärer i filmen (förutom Godzilla då). Huvudrollen känns tyvärr rätt platt och stereotypisk. Det där klassiska "macho-mannen måste rädda sin fru och sitt barn som spenderar hela filmen med att vara rädda och göra i princip ingenting".
 
De har lyckats bra med ljudet också. När ett av de stora monstren förlorar sina okläckta barn så har de lyckats få till ett ljud som är så hjärtskärande att jag faktiskt känner för monstret just då. Riktigt välgjort! Godzillas vrål är också väldigt mäktigt. Gjorde sig bra på biografens surroundsystem!
 
Jag fick som sagt en riktig nostalgitripp med denna film och tycker att den helt klart kan klassas som en riktig Godzilla-film!
 

Kommentarer:

1 Anonym:

Den filmen vill jag se! Så jag läste bara början av det du skrev ;)

Svar: Japp, bäst att skippa ;-) Jag blundade och höll händerna för öronen varje gång det kom trailer på tv till och med för jag ville verkligen gå in utan förväntningar :-)
Highlandertess

Kommentera här: