"Rätta sig"?

Jag förstår inte det där med att "rätta sig" efter andra. Visst förstår jag att man beter sig olika beroende på om man är på bröllop med klädkod högtidsdräkt eller på en filmkväll med några få vänner, men det innebär att man plockar fram olika delar av sig själv... inte att man måste "rätta sig" på det vis jag menar. Att "rätta sig" är att gå emot sin inre övertygelse, i min tolkning.
 
När det gäller barnuppfostran blir detta tydligt. Alla tycker i princip att deras sätt att fostra är det bästa. Inget fel i det. Härligt om föräldrar gör sitt bästa för sina barns bästa. Men därefter finns två sätt att bete sig. Det finns de som tycker att deras sätt att fostra är rätt och det bästa, men om någon gör annorlunda så kan de se att de föräldrarna också gör det de anser är rätt och det bästa. De lägger sig alltså inte i. Sedan finns de som tycker att deras sätt är det ENDA rätta och det ENDA bästa. Och det måste de förstås berätta för alla med barn.
 
Jag förstår inte varför vår uppfostran helt ska sluta gälla beroende på vem vi besöker för tillfället. Är det inte snarare föräldrarnas regler som gäller? Att personer utanför vår familj ska respektera våra val och beslut? För ibland verkar det inte som att det respekteras alls.
 
Eftersom uppfostran verkar vara något som många har åsikter om så antar jag att jag inte är ensam om att råka ut för detta. Berätta gärna hur ni hanterar sådana situationer! Vad har ni fått höra? Kritik på matval, hur ni hanterar godis för barnet, vad barnet har på sig, barnets sovtider, vad barnet leker med, genustänk, tro eller icke-tro, om ni "skämmer bort" barnet, tandborstning och så vidare... Kan göras en nästan oändligt lång lista kring detta.

En annan lustig sak är att de som har flest åsikter ofta (i min erfarenhet) är de utan barn eller de med äldre/vuxna barn.

Kommentarer:

1 Monstars - Karate Hottie:

He he det låter som i ett avsnitt av Sherlock när han pratar med en pojke och hur man bör beté sig på bröllop. Att man förväntas av de vuxna att uppföra sig på ett speciellt vis.
Why?
I don't know, Ill ask one.
XD

Kommentera här: