Läst klart: Barnmorskan i East End (del 1) av Jennifer Worth

Spoilers förekommer!
 
Från bokens baksida:
"Livet i Londons East End och Docklands på 1950-talet var tufft. Hit kommer Jennifer Worth som tjugotvååring till ett nunnekloster där hon skulle arbeta som barnmorska. Hon var nyutexaminerad och oerfaren.
Preventivmedel var i princip okänt, husen trånga och slitna och nästan alla saknade rinnande vatten och inomhustoalett. Det kryllade av barn och ohyra.
Medan männen arbetade nere i hamnen fylldes kvinnornas dagar av smutstvätt, matlagning, uppfostring och barnafödande. När det var dags för ännu en mun att mätta skickade man bud till nunneklostret och en barnmorska skyndade ut på cykel. Förlossningarna skedde under mycket enkla förhållanden.
För medelklassflickan Jennifer blev mötet med fattigdomen en chock. Hon fasade över smutsen, stanken, den obefintliga hygienen och de enorma barnhorderna. Men hon lärde sig snart att älska och beundra människornas livsvilja, värme och kärlek."
 
Jag älskar verkligen tv-serien från BBC! Den är helt underbar! Boken är nästan exakt som serien. Det märks att de ändrat på en del saker i serien så att det ska passa tv-formatet, men det är inget som stör. Det är helt otroligt vad starka dessa kvinnor var! Både de som tog hand om sina familjer och de som hjälpte barnen till världen. Det arbetsschema som barnmorskorna hade skulle jag aldrig orka. Jag skulle aldrig vilja ha det ansvaret som de hade heller. Skulle vara livrädd för att själv förlösa fram ett barn med tanke på allt som kan hända och att de inte alls hade några av de bekvämligheter och hjälpmedel som finns numera.
 
Det är en väldigt intressant bok och även fast den är baserad på en sann livshistoria så blir den aldrig för tung eller för faktabaserad. Det nämns en del medicinska termer och ord, men det finns förklaring på dessa längst bak i boken. Kan verkligen rekommendera denna!
 

Kommentera här: