Använda positivt som negativt?

Varför använder en del personer "PK" (politiskt korrekt) och "moraliskt rätt" som skällsord? Sedan när är det fel att anse att folk har samma rättigheter och skyldigheter? Att alla har samma värde? Varför anses man mindre trovärdig om man står för den åsikten än om man står för en åsikt som säger att "vissa" förtjänar mer? Jag har alltid haft ett väldigt starkt rättvisetänk, så därför blir jag helt förvirrad när folk håller på så där.

Kommentarer:

1 GeorgVanHalen:

Att vara "PK" är i grunden inte något negativt. Problemet är att en del som är "PK" inte inser eller vill inse vad som egentligen händer.

Jag är uppvuxen i centrala Stockholm och det är mer än dags för mig att flytta. Bostadsmarknaden i Stockholm är inte enkel om man inte har
ex. antal miljoner liggandes för bostadsrätt, stått i bostadskö i väldigt många år eller har kontakter som förenklar processen.

För mig och många andra har man mest tillgång till lägenheter i olika förorter. Problemet i Stockholm är att det är skillnad på förort och förort.
Vissa har väldigt bra rykte (därmed svåra att hitta bostad i), andra har neutrala och en handfull har dåligt rykte. Vissa har haft det så länge jag kan minnas. Jag vill inte bo i de orterna med dåligt rykte. Då kan jag avfärdas av vissa "PK"-människor som snobb eller rasist istället för att inse att det är ett problem.. Även fast ingen som känner mig till 10% skulle kalla mig för varken rasist eller snobb...

Min bästa vän ifrån högstadiet bodde hela sin uppväxt i Tensta. Vid senare tonåren flyttade han till en förort bara några stationer ifrån och han sa väldigt tidigt att han var väldigt glad att slippa Tensta och ALDRIG tänker flytta dit igen. Min kusin flyttade till Hässelby och inom några veckor så var det någon som sprang fram vid t-bana perrongen och tog mobilen rakt ur hans hand. Som att det var taget ifrån någon gammal sketch. Min faster bor i Kista och vågar inte röra sig ute på kvällarna. Redan vid middagstid känner hon sig "hotad" när hon rör sig ute i orten hon bott i under flera decennier. En kille ifrån min parallell-klass kom ifrån Tensta och tog med en laddad pistol till skolan (för att visa hur cool han var) samt att han erkände sig vara biltjuv bara för att det var kul att köra ifrån polisen. När jag gick i mellanstadiet hade vi en kille i klassen som kom ifrån "Rinkeby" och hans första respons för att få respekt var att hota ALLA med stryk. Jag känner en tjej som är uppvuxen i Nacka och flyttat ifrån Rinkeby efter tre år och skrev offentligt på facebook hur skönt det ska bli att lämna området. Det här är exempel jag skriver utan att direkt anstränga mig.

Jag har känt flertalet som bott på dessa orter genom åren (Husby, Kista, Tensta, Hässelby m.fl.). Har tyckt om flera stycken, men aldrig hört något spontant positivt ifrån de. Inget om hur bra gemenskap det är,´hur fin natur det är, vilka bra butiker som finns där eller något sånt. Av de jag träffat som jag INTE gillar har jag fått en klar uppfattning om att klimatet bland killar är mycket hårdare i dessa orter. Att man måste "bevisa" sig själv som "man" för att få respekt och platsa in (i princip vara ett svin.. Slåss eller vara kaxig). Är man lite socialt handikappad, blyg eller har dåligt självförtroende är man lätt "offer". Det kan man absolut vara var som helst vart som helst,
men min uppfattning är att det är väsentligt värre på dessa orter än på andra platser. Det är inte något jag skulle vilja växa upp bland eller låta mina barn göra.

Allt det här skulle avfärdas av vissa "PK"-människor. Även fast jag varken tagit in religion eller "ras" överhuvudtaget. Problemet är att SVERIGE gjorde fel för decennier sedan med integreringen och sedan har det eskalerat. Det ÄR ett problem och kan inte avfärdas. Det handlar inte om att alla är lika värda eller något sånt. Jag skulle gärna bott i dessa område om det var mindre kaos. Jag hoppas att när mina eventuella barn vid kanske 21 års ålder ska flytta inte ska ha några problem att flytta till t.ex. Tensta och trivas där.

Svar: Att ignorera fakta anser inte jag är pk. Om dessa personer kallas pk så har benämningen i hög grad missbrukats. Även här i vår lilla stad finns områden med "dåligt rykte", men här har man jobbat med det (oftast har de boende tagit tag i det själva för annars har inget hänt). Eftersom det handlar om mindre områden så är det möjligt för folk i det området att gå ihop och jobba för förändring. Förstår att det är en helt annan sits i Stockholms förorter där det finns mycket mer folk. Men som sagt, nu kom jag från ämnet lite, jag tycker att pk verkligen har börjat missbrukas som skällsord och att det förlorat sin betydelse till viss del.
Highlandertess

2 GeorgVanHalen:

Absolut. "PK" används i tid och otid. Egentligen tycker jag ingen "betäckning" är bra om man vill argumentera seriöst mot någon i en fråga. Man ska vara saklig. Är man saklig spelar inget annan någon roll.

En annan sak jag ogillar i politiska debatter är hur man går till attack mot någons politiska inriktning istället för att diskutera själva problemet. Att någon är moderat, socialist, sverigedemokrat, miljöpartist eller folkpartist har inget med en sakfråga att göra. Måste man dra alla över en kam och börja vika ut emot något helt annat tycker jag man har förlorat debatten. Det som behövs göras, behövs göras IDAG. Vad Moderaterna gjorde 1995 eller Socialisterna 1987 är helt irrelevant. Gjort är gjort. Gjorde de ett misstag så får man lära sig av det.

Svar: Ja, att glömma bort sakfrågan och frångå den är aldrig bra. Då händer inget.
Highlandertess

Kommentera här: