Varför märka barnleksaker?

Jag förstår mig inte på varför man märker upp barnleksaker med kön. Som i en del fiskdammar, där det kan stå antingen pojke eller flicka på påsen. Varför? Om barnen bara får chansen så är de intresserade av det mesta när de är små och sedan när de blir äldre så får de mer precisa intressen och önskemål (men troligtvis har de då blivit för gamla för fiskdamm ändå). Mitt barn har aldrig blivit styrd i en viss riktning och han tycker om väldigt blandade saker. Det är knappast en slump att barn som tillåts och uppmuntras till blandat sedan väljer det, medan barn som uppmuntras och tillåts åt ett visst håll sedan väljer det.
 
Vill de som delar in i kön (och därmed utesluter en mängd saker) inte att valet ska vara fritt? Ett argument som brukar komma upp är: "Även om det står flicka eller pojke så kan ju ett barn av det andra könet välja det." Då vet ni inte så mycket om barn. Det är inte många barn som vill gå emot en sådan märkning och välja något som "inte är för deras kön". (Sedan brukar man inte få välja i en fiskdamm utan man får det man får.) "Tjejgrejer" anses generellt som sämre än "killgrejer" vilket gör det lättare för tjejer som vill välja fritt, men svårare för pojkar. Jag önskar att "tjejgrejer" får högre status och inte ses som "fult" för pojkar och så önskar jag verkligen att indelningen helt skulle upphöra så att alla får välja det de vill utan att känna att de "väljer fel".
 
Att sluta märka upp påsar och paket med "flicka" eller "pojke" kan vara en bra början och att lära barnen att valet är deras och att ALLT bara är barngrejer och leksaker. Är ni oroliga för att barnen ska bli besvikna om de får en sak som "inte hör till deras kön"? Barn kan bli besvikna oavsett och har de inte blivit lärda från början att vissa saker hör till ett visst kön så blir det inga mer kommentarer i stil med: "Nääääää.... det är ju tjeeeeeeeeeeeeeejgreeeeeeejer." Istället kanske barnet kommenterar med ett: "Sånt tycker inte jag är roligt" och utgår från just sig själv. Det är inte barnens påfund utan de vuxnas, så det är upp till de vuxna att släppa valet fritt. Kanske kan vi få en mer öppen syn på andra människor då och även kunna bekämpa mobbing (självklart tillsammans med andra metoder och diskussioner).
 
Som Beckers har med i sin målarguide på nätet:
 

Kommentera här: