Bokstavsateist?

Pratade häromdagen på bokstavstroende. Det är personer som tolkar religiösa texter bokstavligt och vill följa dem till punkt och pricka. Jag funderade på om jag är en "bokstavsateist". Det finns inget sådant uttryck, men vad jag menar med bokstavsateist är: Många som är icke-troende och ateister deltar ändå i traditioner som har religiöst ursprung. Just för att det är traditioner. Jag har däremot "städat" bort en hel mängd med traditioner med religiöst ursprung eftersom jag känner att jag inte kan delta i något som jag inte står bakom.
 
Och då menar jag mig personligen. Om någon annan väljer att döpa sitt/sina barn, gifta sig i kyrkan, begravas i kyrkan (nu utgår jag från det vanligaste i vår bekantskapskrets) så respekterar jag det och kan vara med som passiv åskådare. När det gäller mitt barn så får han se att det finns alla möjliga val. Att en del gör si och en del gör så. Sedan när han blivit äldre så får han välja själv vad han vill tycka och tro.
 
Så en bokstavsateist i min mening är alltså en person som inte deltar ens "bara för traditionens skull" utan som ser meningen bakom dessa och om meningen är religiös så vill man inte delta.

Kommentarer:

1 Mammalola:

Tycker det är bra att du gör så. Jag är troende men har valt att inte döpa mina barn eller fira vissa högtider på traditionellt svenne-sätt eftersom de urholkats och inte längre står för sin riktiga innebörd.

Svar: Intressant att höra att fler tänker så :-) Jag brukar känna mig rätt ensam med det och ses av en del som konstig. Men det är så jag fungerar och för mig personligen vore det konstigare om jag skulle delta när jag inte tror.
Highlandertess

Kommentera här: