Olika förväntningar på beteende

Jag såg på något program en dag, som handlade om två ungdomar som skulle åka utomlands med kompisar. Vad de inte visste var att föräldrarna hängde med och fick se allt ungdomarna hade för sig och på sista dagen konfronteras ungdomarna med hur de skött sig. Det var den brittiska versionen. Tror det fanns en svensk version för några år sedan som hette något i stil med Sol, fest och oroliga föräldrar.
 
En mamma bekräftar tyvärr det jag redan sett själv IRL. Att föräldrar förväntar sig att flickor ska sköta sig mer än pojkar. Situationen är helt sjuk. Föräldrarna till pojken får se hur han utan en tjejs medgivande tafsar och är allmänt odräglig. De sa: "Det var inte så illa." Mamman till flickan och en väninna till mamman får se flickan kyssa en kille och flickan är MED på det. Hon blir inte utsatt mot sin vilja (inte killen heller). Och mamman blir helt förfärad och tycker beteendet är hemskt.
 
Jag stör mig faktiskt på båda. En tjej måste få göra som hon vill och hon ska inte ses som "lösaktig" bara för att hon vill hångla. Det är INTE dåligt beteende så länge som båda är med på det. När det gäller killar så måste föräldrar däremot dra in tyglarna litegrann och lära dem att man inte behandlar tjejer som sina att bara "ta". När mamman till pojken säger att "man är nog mer rädd om sin flicka och förväntar sig annat beteende från henne", förstår hon inte då att det är pojkföräldrarnas uppgift att se till att pojkarna har lite vett? Varför ska man vara mer rädd om en flicka och förvänta sig annat beteende från henne? Jo, för att man är orolig för att killar ska utnyttja. Men hallå! Ser de inte sambandet? De är oroliga för flickor, men pojkarna "har bara roligt". Förstår de inte att det hänger ihop?
 
Ibland blir jag verkligen förvånad över att folk inte kan koppla ihop saker.

Kommentarer:

1 Monstars - Sticker utanför ramarna:

"Don't tell your daughter how to dress, tell your son not to rape".

Kommentera här: