Läst klart: Den amerikanske pojken av Andrew Taylor

Från bokens baksida:

"Efter att med knapp nöd ha överlevt slaget vid Waterloo får den utfattige Thomas Shield så småningom plats som lärare på en internatskola på den engelska landsbygden. Thomas skyddar en av de nya eleverna, Charles Frant, från en hotfull främling, och efter en tid får han följa med när Charles och en annan pojke - Edgar Allan - reser till Charles föräldrahem i London. Thomas blir förälskad i mrs. Frant och dras allt längre in i familjens liv.
Frants far, en mäktig bankdirektör, påträffas mördad strax innan hans bank går omkull, och Thomas slår förstulna lovar kring änkan. Hans känslor förefaller besvarade, men utan pengar som han är kan han bara passivt betrakta hur den avskyvärde men förmögne Stephen Carswall tycks ta hem spelet.
Thomas sugs in i en malström av förvecklingar, fler mord, ett omtvistat testamente, okända män som hotar honom. Han gör allt för att komma undan, men hans öde ligger inte längre i hans egna händer. Katastrofen förefaller oundviklig.
Och vilken roll spelar egentligen den mystiske amerikanske pojken - Edgar Allan Poe?"
 
Efter ett tag kommer jag in i berättelsen och då blir det spännande. Jag tycker dock att baksidetexten är mycket missvisande då det kan uppfattas som att Edgar Allan Poe spelar en stor roll i det hela och att man på något vis får reda på något om honom. Han är en sidofigur. Visst så för han vid något tillfälle historien framåt, men inte på ett direkt aktivt och medvetet sätt. Huvudkaraktären är välskriven, dock så saknar jag djup i de övriga, speciellt kvinnorna. Det är lite av en deckarbok och vanligtvis gillar jag inte deckare, men denna var bra. Kanske för att den även drog lite mer åt thriller- och relationshållet än vanliga deckare.
 

Kommentera här: