Sett filmen Die Welle

Spoilers förekommer absolut!
 
En high school-lärares sociala experiment med klassen spårar ur och får ett eget liv.
 
Detta är en riktigt tankeväckande film som börjar med den naiva kommentaren: "Det där skulle aldrig hända igen. Vi är för smarta numera." Angående det som hände under andra världskriget. Filmen utspelar sig i Tyskland så frågan är känslig förstås. Men ungdomarna ser det som att generationerna före dem helt enkelt inte varit tillräckligt upplysta.
 
Då bestämmer sig läraren för att göra ett socialt experiment. Genom demokrati röstas han fram som klassens ledare (precis så som Hitler röstades fram av folket) och sedan tar han bit för bit bort demokratin och inför diktatur istället. Några elever protesterar och blir uteslutna. När de sedan försöker sprida ordet om hur illa "Vågen" (Die Welle) är så hindras de av medlemmar. Elever i klassen börjar mer och mer känna sig som att de är en del av något viktigt och älskar makten det för med sig. För en stackars elev som inte passat in tidigare blir "Vågen" verkligen en liv och död-fråga, en riktigt väsentligt avgörande grej.
 
Även läraren sveps med efter ett tag och har svårt att behålla fotfästet i verkligheten. Filmen är otroligt grym, men visar på hur lätt det kan vara att förledas även om man från början tror att det aldrig är möjligt. Det grymmaste kommer när allt uppdagas och avslöjas som ett experiment som måste avslutas omedelbart.
 
Kan verkligen rekommendera denna!
 

Kommentera här: