Rosa - den farliga färgen

"I den västerländska kulturen blev rosa tillskrivet ett enskilt kön på 1920-talet eller tidigare. Från då till 1940-talet ansågs rosa vara lämpligt för pojkar eftersom färgen var relaterad till rött och därför mer maskulin, medan blått betraktades som lämpligt för flickor eftersom det var en mer känslig och prydlig färg. Sedan 1940-talet var den samhälleliga normen omvänd; rosa var lämpligare för flickor och blå för pojkar, en vana som har fortsatt in på 2000-talet." Källa: Wikipedia.se
 
Jag vill verkligen läsa "Rosa - den farliga färgen" av Fanny Ambjörnsson (och har faktiskt köpt den så den ligger här och väntar på att bli läst nu) där just detta som skrivits här ovan tas upp. Att rosa omvänt blev en "feminin" färg redan på 40-talet innebär att den ansågs vara det även då jag var barn. Men jag var absolut inte med om det så som det är idag. Flickor blir överrösta med rosa konstant hela tiden. Rosa rosa rosa rosa rosa... Knappt någon variation. Pojkar däremot ska enligt normen inte ha rosa. När jag var barn var färgen friare. Det hände att killar hade rosa ibland. Och tjejer hade många andra färger och inte enbart rosa.
 
Jag växte inte upp med att det var en "flickfärg". Kanske är det därför som jag idag inte ser det som en färg som är särskilt för flickor, utan ser den som en färg som alla andra. Kanske är det därför jag inte riktigt kan förstå hur folk kan anse att en färg är kopplat till ett kön. En FÄRG liksom. Jag tycker att alla som gillar den ska få ha den, oavsett kön och att "stämpeln" borde försvinna. När vuxna lär sina (eller andras) barn att rosa är för flickor så är ett naturligt steg i det att barnen börjar ifrågasätta om någon pojke har färgen. Tror jag spyr nästa gång jag hör något barn säga: "Det där är för tjeeeeeeeejer" med nedlåtande ton (som att det är sämre på något vis). Som Claes Schmidt/Sara Lund sa på sin föreläsning Kvinnor, män och alla vi andra: "Programmera inte nästa generation efter vad de har mellan benen, utan efter vad de har mellan öronen."

Det är ok för tjejer att ha på sig vad de vill och leka med vad de vill, men inte för pojkar. Inser ni som gör denna indelning att ni graderar det som anses som "flickigt" som mindre värt än det "pojkiga"? Varför anser ni att detta är för "lågt" för pojkar att syssla med, varför är det så tabu?

Kommentera här: