Bara barnkläder

Ibland i klädbutiker hör jag föräldrar säga till sina barn: "Kom så går vi till pojkavdelningen (alternativt flickavdelningen) och kollar ut kläder till dig" och på detta subtila sätt talar de om för barnet vilken mall som är acceptabel för deras kön.
 
Jag säger barnavdelningen och lämnar allt öppet för mitt barn och han brukar välja från hela avdelningen utan begränsningar. "Han kommer bli mobbad" säger ni. "Jaha, av dina barn då?" undrar jag.
 
Säger du till din pojke att: "Nej, du ska inte dit. Dina kläder är här på POJKavdelningen" så kommer han kanske sprida detta vidare. Han kommer tro att det måste vara så. Om en pojke då har något som anses "tjejigt" på sig måste han "rättas" och där har mobbingen startat.
 
Så lär inte ditt barn att tjejavdelningen är sämre, för det är exakt det du gör när du förbjuder det. Det är vanligare att tjejer "tillåts" välja fritt och det tyder också på att "tjejigt" anses sämre. Nedvärdera inte något på grund av färg, utförande och så vidare. Ifrågasätt istället varför "tjejkläder" oftast är mindre i storlek, i skörare material, mindre lekvänligt och så vidare. Skänk även en liten fundering kring varför flickor i "pojkkläder" inte väcker någon uppmärksamhet medan det är så "fel" för pojkar att ha "flickkläder".
 
(Och NEJ, jag säger inte att föräldrar nödvändigtvis behöver sätta på sina söner klänningar, men det finns många andra plagg än just det.)

Kommentarer:

1 Frida:

Toppen inlägg, Sunt tänkande =)

Kommentera här: