Läst barnboken Pinsamt värre, Krille

Boken Pinsamt värre, Krille av Åsa Karsin & Karin Bektaševic från Olika förlag.
 
"Krille ska åka utomlands på semester. Men föräldrarna både fastnar i säkerhetskontrollen och skvätter ner hotellets gäster. Pinsamt! Men väl framme på hotellet visar det sig att det är fler än mammorna som är pinsamma."
 
Moralen i denna bok är att saker bara är pinsamma om man själv tycker det. Att bjuda på sig själv och ha roligt är något som kan stå över det pinsamma. Härlig attityd tycker jag! Krille har även två mammor och det görs ingen "big deal" av det. Det påpekas inte för att vara "korrekt" utan det bara är så. Underbart! Det är så det ska vara tycker jag. En del barn har en mamma och en pappa, en del har en mamma, en del har en pappa, en del har två mammor och en del har två pappor. Det ska inte och borde inte vara märkvärdigare än så, så jag vet inte vad en del hakar upp sig på.
 
I och med att man då och då i berättelser läser om heterosexuella par så tycker jag det absolut ska läsas om homosexuella par också. Om homosexuella par introduceras tidigt för barnen, lika tidigt som heterosexuella par, så blir det inget "udda". Det blir lika normalt som heterosexuella par. Det är något jag strävar efter. Att alla par ska ses som likvärdiga och inte att heterosexuella på något vis har förtur. Små barn kanske inte kan förstå kärlek, men jag tror att de har grepp om "par" ändå. Introduktion av hetero och homo på samma gång kan då leda till att barnet känner mindre skam och skuld ifall det är homosexuellt. Jag har aldrig riktigt förstått det där med att "komma ut" som homosexuella gör. Hade det bara ansetts som accepterat så hade de aldrig behövt göra det utan de hade bara behövt vara. Som paret i boken. De förklaras aldrig, de "kommer inte ut", de ursäktas aldrig... de bara ÄR.
 
Connor tycker denna bok är väldigt rolig. Han gillar när de badar och dansar och blir själv sugen på att göra det. Just den "pinsamma" faktorn kommer han nog inte förstå förrän han blir äldre, för just för tillfället tycker han inte nåt är pinsamt och kan inte förstå konceptet. Det vore härligt i och för sig om han fortsätter att inte bry sig om vad pinsamt är!
 

Kommentera här: