Sett filmen Lassie Come Home (1943)

Spoilers? Lassie på äventyr på svenska.
 
En fattig familj måste sälja sin älskade collie Lassie. Lassie blir med sin nya ägare till Skottland, men där rymmer hon och börjar ta sig den långa vägen hem till familjen i Yorkshire.
 
Roddy McDowell är briljant i denna film och Elizabeth Taylor har här påbörjat sin resa till stjärna. Det här är en av de Lassie-filmer som jag såg allra mest när jag var barn. Den är gripande och jag sitter med tårar i ögonen flera gånger. Lassie kämpar sig hemåt till sin kära husse och trotsar allt. Hennes kamp är rörande och hunden Pal som spelar Lassie är så övertygande. Inte illa för en hanhund att spela hona...hehe... Såg i någon dokumentär om Lassie att hanhundar är lättare att dressera och att det därför är mest hannar som används. Ingen aning om det stämmer, men det var så de sa i dokumentären.
 
Storspoiler! Jag minns inte att en alldeles jättesöt liten hund blir dödad i filmen. Ihjälslagen av en tjuv som vill stjäla hennes husses pengar. Så grymt. Jag blir också så rörd över en scen som verkligen visar hur bortskämda barn blivit numera. Har sett klipp på YouTube där barn gråter för att de fått fel färg på sin Iphone. Seriöst??? Här fyller pojken år och ska få en present. Han tror att han ska få Lassie tillbaka, men det stämmer inte. Hans föräldrar har skrapat ihop och kunnat skaffa ett etui med penna, sudd, linjal och liknande till pojkens skolarbete. När han får det så syns det på hans ansikte att han saknar Lassie och allra mest önskar sig henne, men han håller modig min och tackar sina föräldrar så mycket för presenten och säger att den är underbar.
 
Åh, vad jag önskar att jag kan uppfostra mitt barn så att han uppskattar det han har! Sätter värde på det han har och faktiskt får förståelse för att inte alla har möjligheten att få sådant. Det kan inte vara omöjligt för jag var sådan som barn. Jag tog hand om mina saker och en del av dem har jag kvar än idag fullt fungerande och hela. För mig funkar inte det där slit-och-släng-tänket som många har numera. När de byter saker bara för att de tröttnat eller för att de "måste" ha det senaste. Jag har tidigare skrivit om statushetsen i att ha det nyaste hela tiden och jag tycker det är så löjligt. Blir folk verkligen lyckliga av att de "måste" ha det senaste hela tiden? Jag tvivlar på det.
 
Tycker absolut att denna film håller än idag! Var helt underbart att se den!
 

Kommentera här: