Sett filmen Coco - Livet före Chanel

Spoilers?
 
En film baserad på Gabrielles (Cocos) liv före hennes genombrott som kläddesigner.
 
En härligt genomförd film! Kan säga att jag inte visste så värst mycket om Coco tidigare, förutom att hon var en kvinna som tog sig in i en mansdominerad bransch och att hon aldrig gifte sig. Har sett en del av de kläder hon designat och tycker att hon gjorde användbara kläder till skillnad från många andra. Om filmen ger ett rättvist porträtt så gillar jag henne ännu mer nu. Hon var en kvinna som gick emot normerna och gjorde på sitt sätt. Hon tyckte kläderna som var "inne" då var fula och gjorde hellre egna.
 
En scen tycker jag symboliserar det hela så bra. Coco, som har byxor på sig, sätter sig på en häst med en vanlig sadel medan en annan kvinna i klänning blir hjälpt upp i en damsadel. Kvinnan säger något i stil med: "Hon har rätt idé. Oss bara sätter de på hästen som rosen på tårtan." Precis så verkade det vara. Kvinnor var "prydnader" som skulle se ut på ett visst sätt och inte tänka själva. Coco gick emot detta. Härligt! När en kvinna klagar på att Coco inte sytt in en korsett i en klänning så frågar Coco bara: "Varför skulle du inte vilja kunna andas?" Klockrent! Hon ifrågasatte och satte sitt avtryck på sin omvärld.
 

Kommentarer:

1 Lina:

Den filmen såg jag för längesedan och bara för att du nämnde den så har jag även beställt hem den. Den var riktigt bra vill jag minnas.

Svar: Riktigt bra i mitt tycke :-)
Highlandertess

Kommentera här: