Nedvärdera inte föräldrar!

S kommer med ett förslag om allmän förskola från 2 års ålder, att fler tider ska erbjudas till föräldrar som jobbar på "obekväma tider", att heltid ska vara möjlig även för barn med arbetslösa föräldrar och liknande. Nu gäller allmän förskola från 3 års ålder, men man har möjlighet att ha barn på förskola tidigare. Det är lite olika regler mellan de två, som till exempel 15 timmar/vecka gratis på allmän förskola.
 
Jag tycker att det är bra om folk har möjligheten till detta. Men jag stör mig på hur en sak uttrycks i texten.
 
"Kan föräldrarna få jobb eller arbeta mer, samtidigt som barnen garanteras plats i förskolan från tidig ålder, får familjerna mer att röra sig med samtidigt som barnen får stöd i sin utveckling."
Källa: SvD.
 
De totalt "dumförklarar" föräldrarna, i mitt tycke. "Barnen får stöd i sin utveckling"... Hallå!? Det är just det vi föräldrar finns för! Vi är inte helt "tappade"! Förskolan är jättebra, som sagt, där den fungerar och där de får de resurser som krävs och barngrupperna inte är för stora. Det är en möjlighet för alla. Men jag vill inte att de åsidosätter föräldrarnas betydelse. Det är VI som har det yttersta ansvaret för att våra barn utvecklas till snälla, empatiska, nyfikna individer. Det är VI som ger barnen det yttersta stödet. När de ändå håller på att utöka valmöjligheterna för att ha barnen på förskola så kan de väl även jobba på attityden kring oss föräldrar som inte har barnen på förskola? För den är rent ut sagt usel. Jag har fått försvara vårt val, förklara och ge exempel på hur vårt barn ändå har ett socialt liv och är med på olika saker och jag är så trött på att folk ser ner på ens val.
Jag ser inte ner på folk som valt annorlunda än oss, så varför får jag inte samma bemötande? Det vore stor skillnad om mitt barn vore olyckligt, men det är han inte.
 
Jag vet att folk kan titta snett på andra som har barnen mycket på förskola också. Det verkar som att det alltid finns någon som måste klanka ner på någon annan och att det aldrig får vara bra. Men min blogg handlar om mitt perspektiv så eftersom jag inte vet något om den "andra sidan" så skriver jag så som jag upplever saker. Men jag tror att vi alla kan enas i att vi är trötta på att andra har åsikter om vad vi gör för och med våra barn!

Kommentarer:

1 Anna:

Gratis? Allmän fsk? Vi har N inne 15 timmar i veckan å betalar för det... Vart menar du att det är gratis? Inte alltid man kan välja att vara hemma/jobba...vad olika det är!men gratis vore gott;-P fniss å det är ju ett val hur man än gör... Jag tycker inte nåt är mer rätt än det andra..sen finns det ju för å nackdelar med allt;-D .

Svar: Här är det gratis med 15 timmar efter att de fyllt 3 år då de börjar på allmän förskola. Före 3 års ålder betalar man även här :-) Precis det jag menar förresten (det du skriver). Det där att inget är mer "rätt" än det andra. Det är ett personligt val och jag är så trött på folk som känner att de bara "måste" tala om hur "fel" man gör. Och som sagt så finns det folk som säger att det är fel att inte har barnen på förskola och så är det de som säger att det är fel att ha dem "för mycket" på förskola :-S
Highlandertess

Kommentera här: