Hajade till vid läsning av Bamse-bok

Ja... jag reagerade kan man säga. Tycker det låter väldigt konstigt, det som skrivits i Bamse-boken.
 
"Nähej, försök inte lura mej. Min vän Lille Skutt är en vit kanin, men du är svart. Och så pratar du en massa ord utan sammanhang. Du kommer kanske från utlandet, sa Bamse."

Alltså... VAD? Pratar en massa ord utan sammanhang och då är han från utlandet? Vad skriver de i barnböcker egentligen? Eller är det bara jag som tycker att det låter konstigt?

Kommentarer:

1 Stina:

Ja, det är nog bara du som reagerar på detta. De som kommer från Sverige är ju faktiskt vita, det är ju inget rasistiskt, det är bara fakta. Och jag måste säga, om det kommer t ex en holländare och pratar holländska med mig så förstår inte jag vad han säger, de är nog det Bamse menar. Det finns väl viktigare saker att bli irriterad över än det här!? Att ens orka lägga märke till detta.

Svar: Nej, alla svenskar är inte vita. Jag känner flertalet som har bott här i flera generationer som är av annan hudfärg. Så det är inte fakta att svenskar är vita, dock så är det kanske "vanligast", men det är en helt annan sak. Skrev jag nånstans i texten att jag var irriterad? Nej. Jag skrev att jag hajat till och tyckte att det lät konstigt. Jag lade väl märke till det för att jag är av en annan uppfattning än din (att alla svenskar är vita) och sedan så har jag träffat många från utlandet som pratar utmärkt svenska, ibland till och med bättre än infödda vita svenskar. Om du vill argumentera så kanske det är bra om du läser genom inlägget ordentligt först, sedan att du kommer med lite uppbackning när du påstår att du kommer med "fakta". Jag har skrivit att detta är mina erfarenheter och mina åsikter och hade du också gjort det så hade du inte behövt backa upp det eftersom alla får tycka som de vill, men påstå då inte att det är fakta om du inte kan backa upp det. Sedan uppskattar jag om skribenter vågar stå för sina åsikter. Skriver du din mail här så publiceras den inte, utan det är bara jag som ser. Jag har som regel att inte publicera anonyma kommentarer, men du kanske missade den regeln (står ovanför kommentarsrutan), men då vet du om du skriver någon mer gång :-)
Highlandertess

2 Stina:

Jag säger inte att alla svenskar är vita, du vrider och vänder på det hela, vilket du verkar vara duktig på. Det jag menar är att om alla generationer i sin familj är födda i Sverige så föds man vit, för att det bara är så, och det är FAKTA. Föds jag lång nere i Afrika och min familjs generationer härstammar därifrån så föds jag mörkare, där är bara så! Och det Bamse säger är att Lille skutt är en vit KANIN och inte en svart. Vad är det du hajar till på!? Och om det kommer en Ukrainare och pratar på sitt språk med dig så fattar inte du vad han säger heller. Samma sak om vi pratar svenska med en fransman, de fattar inte va vi säger, då säger dom kanske att vi är från ett annat land? What's the big deal??? Och jag törs stå för mina åsikter, om ja uppger min e-mail har du fortfarande lika lite information som om jag inte uppger den. Mitt namn är Stina och jag kommer från Arvika, mer behöver du inte veta. Det känns mer som att du inte publicerar de kommentarer som har andra åsikter än dina. Du måste förstå att med sådana starka, nästintill lite för mycket enligt mig, får du räkna med kommentarer, våga publicera kommentarer med andra åsikter än dina egna. Och lägger du ut sådant som detta så kommer garanterat jag och många andra som råkat hitta din blogg att kommentera, var så säker :)

Svar: Jag publicerade din tidigare kommentar, så vad har du för grund att påstå att jag inte publicerar kommentarer som tycker annorlunda än mig? Och det är inte att jag ska veta mer om personer som kommenterar. Av erfarenhet vet jag att många människor inte vågar säga och stå för vissa saker IRL och det är därför jag kräver att man står för det man skriver här genom en enkel mailadress. Jag har IP-nummer så det är inte nödvändigt på annat vis än att personen ifråga frivilligt lämnar en bit information om sig själv och på detta vis visar att hen inte är ett "troll" och att personen ifråga står för sitt även IRL.
Du skrev i din tidigare kommentar: "De som kommer från Sverige är ju faktiskt vita..." Där skrev DU att svenskar är vita. Menar du att jag ska tolka det på ett annat vis? Jag tolkar så som folk skriver och jag vrider inte på något. Jag vet som sagt många som kommer från Sverige, som har bott här i flera generationer, som inte är vita. Men enligt dig kanske de inte kommer från Sverige? Trots att det var deras morföräldrar och farföräldrar flyttade hit? Jag anser inte att man behöver ha alla generationer födda i Sverige för att vara svensk.

Som sagt så har jag alltid publicerat kommentarer med folk som tycker annorlunda än mig så länge som de vågar stå för det de skriver och så länge som de inte börjar använda fula ord eller personliga påhopp. Jag är ute efter diskussion, men en sansad sådan där man kan både ge och ta och åtminstone försöker förstå vad den andre menar. En sak som du gör till exempel: jag har en åsikt, du har en annan. Du nedvärderar min åsikt genom att förringa mina känslor via till exempel "What's the big deal???" och liknande kommentarer. Så mina åsikter är alltså löjliga och överdrivna? Förstår du, att när någon skriver sådant till en, så känns det ganska meningslöst med en diskussion? För att du redan bestämt dig att jag är "löjlig och överdriven". Det känns inte särskilt givande att föra en diskussion i det läget.
Highlandertess

3 Stina:

Nej en diskussion är helt meningslöst i det här fallet. för det första, så publicerade du kommentarerna EFTER jag skrev min sista kommentar. För det andra så sa jag aldrig att alla svenskar är vita, vilket du försöker få det till. Jag tar det igen, överdrivet tydligt så du inte kan misstolka. Om mina förfäder föddes i Sverige för 1000 år sedan, och alla i alal generationer har bott i Sverige och skaffat barn med någon som också haft samma förfäder och generationer i Sverige i tusen år, så kan man inte bli något annat än vit och blek! Jag är säker på att du förstod från första början vad jag menade, bara dumt att förvränga det hela. Jag står för vad jag skriver och har inte använt något fult ord till dig enligt min mening. Men min åsikt är ju faktiskt: What's the big deal??? Det är ju vad jag tycker eller hur? Och för att dra ännu en mening som du lyckats förvränga: "Jag anser inte att man behöver ha alla generationer födda i Sverige för att vara svensk". När påstod jag något annat!? Jag förklarade bara för dig att om man går lååångt bakåt i tiden så va folk som föddes i Sverige vita, det är ju bara så!? Och vad spelar det för roll? Det här är meningslöst. Ha de bra

Svar: Nej, jag publicerade din första kommentar direkt jag hade skrivit svar på den, vilket var cirka 20.00. Nästa kommentar publicerade jag när jag skrivit svar på den, vilket var cirka 22.30. Däremellan var jag utloggad från datorn eftersom jag såg på några program på tv:n. Intressant att du tycker att det här är meningslöst! Jag brukar aldrig säga att någon annans åsikter är meningslösa eftersom alla har rätt att tycka som de vill. Diskussionen däremot anser jag meningslös eftersom det inte går att nå fram överhuvudtaget och att du kommer med påståenden om vad jag publicerar och inte som inte stämmer. Diskussionen får dock stå kvar i min blogg, om du inte hellre vill att jag tar bort den. Ha det bra!
Highlandertess

4 En annan Stina:

Stina: Din första kommentar är inte alls så tydlig som du själv tror. Den låter faktiskt ganska sunkig.

/Ketchupmammaläsare

5 Daeminimon:

Nej, det är verkligen inte bara du som reagerar, det där kändes ganska sunkigt.
/Också Ketchupmammaläsare!

6 Idun Skuggbarn:

Du är inte ensam! Fan vad sunkigt skrivet av dem!
Och till Stina där uppe; "om alla generationer i sin familj är födda i Sverige"?! Skojjar du eller, finns det en enda människa i detta land som kan skriva under på detta? En svensk är en svensk oavsett hudfärg eller vilket land du (eller din mamma, eller mormor) föddes i.

Och så det här "ord utan sammanhang" alltså vaah?! Var det så jäkla svårt att skriva "talar på ett annat språk". De får det ju verkligen att låta som om svarta kaniner är lite halvt efterblivna och bara mumlar fram diverse ord lite hipp som happ. Usch.

Kommentera här: