Svära ed

I många filmer ser man folk svära en ed med en hand på bibeln inför ett vittnesmål i domstol. Jag funderade därför på hur det går till för ateister. Fick veta att i Sverige är eden sekulariserad och går till så här:

"Den som är vittne i en rättegång börjar med att avlägga en vittnesed: ”Jag N.N. lovar och försäkrar på heder och samvete att jag skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”. Att bryta mot detta, dvs. att ljuga eller undanhålla fakta, är att begå mened vilket är ett brott." Källa: Åklagarmyndigheten.

Det finns även något som heter sanningsförsäkran. Skillnaderna mellan dessa två är att om man begår mened då man är under ed så blir straffet grövre än om man lovat sanningsförsäkran.

"Den som i svensk rätt avgivit vittnesed inför domstol och sedan i sitt vittnesmål ljuger på ett sådant sätt att målets utgång påverkas kan dömas för mened. Påföljden är normalt fängelse. Man skiljer på mened och på att vägra besvara en fråga under huvudförhandling. I det sistnämnda fallet kan man bli häktad.

Den som ljuger i en rättegång utan att ha avgivit ed men under sanningsförsäkran gör sig skyldig till brottet osann partsutsaga." Källa: Åklagarmyndigheten.

Riktigt intressant! Men jag undrar hur det fungerar i USA där sekularisering inte skett... Skulle man ses som ett mindre trovärdigt vittne om man inte svor på bibeln eller annan religiös text?

Kommentarer:

1 Pernilla:

Överväger du att dras inför rätta i staterna? :P

Kommentera här: