Sett filmen Transformers - Dark of the moon

Spoilers förekommer!

Autobots får veta att det har funnit ett Cybertronianskt skepp på månen i många år och anar vad som döljer sig på det. Det blir en kapptävling mot Decepticons för att hinna först, för att åter igen skydda världen.

Filmen börjar riktigt bra med månlandningen 1969. Det väcker ett intresse. Ett intresse som tyvärr dör ut ganska snabbt då man återvänder till nutid. Megan Fox är borta, vilket är en stor fördel. Den "nya tjejen" (Rosie Huntington-Whiteley) är inte mycket tyvärr. Väldigt blank. Patrick Dempsey ger kalla kårar redan från start så ingen överraskning att han är en fegis. Ett plus i rollistan är Frances McDormand. Riktigt bra skådespelerska så undrar vad hon gör med i denna film.

Ett replikskifte mellan henne och "den nya tjejen" fick mig att fundera. Frances karaktär (Mearing) ber Sam (Shia LeBeouf) att inte kalla henne "Ma'm" och då säger "den nya tjejen": "Men du är ju kvinna eller hur?" Uhm? Vad har det med saken att göra? Varför inte kalla alla överordnade inom armén, polisen, CIA, FBI eller vad det nu är för SIR. Enkelt att hålla koll på. Bimbokommentar.

Mitt under en actionscen i filmen upptäcker jag att man i bakgrunden kan se en avspärrning och bakom den står folk och tittar glatt på. Staden de befinner sig i har i filmen precis demolerats och folk har flytt i panik. Tror knappast det är meningen att några ska stå i "turistkläder" och titta på när man har "värsta actionscenen". Scenen passerar snabbt, men tror de verkligen att man missar den? Den måste ha varit ännu tydligare på bio med stor skärm.

Effekterna är inget att hurra för. Data, data, data... Skillnaden mot första filmen var att jag nu var förberedd på mängden dataeffekter. Det innebär dock inte att jag gillade dem. Coolt att se Buzz Aldrin och Sams föräldrar är lite sköna bikaraktärer! Överlag? En handling man sett många gånger förut, utan något nytt och många blanka skådespelare. Den funkar inte ens som hjärnlös action då jag inte tycker det är riktig action när hela scener är animerade. Action är sånt som HÄNDER, inte något som animeras fram.

Köp DVD på Ginza

Kommentera här: