Sett filmen The Abyss

Spoilers förekommer!

En civil oljeborrarbemanning rekryteras till ett räddningsuppdrag där man ska hitta en ubåt på stort djup och söka efter överlevande. Något mer finns nere i djupet och plötsligt står människorna öga mot öga med en utomjordisk ras.

Jag har sett denna flera gånger förut och jag gillar den än! Det är ett verk från James Cameron från den tid då han var som bäst. Det vill säga innan han började använda mer datoranimationer än riktiga saker i sina filmer. Det är effekter i denna film också, men de är otroligt snygga! En tidig datoranimation (kontrollerat vatten) i samma stuk som från Terminator 2 (flytande metall) är med, men den passar och eftersom just den sortens effekt inte tar över hela filmen så blir det riktigt bra. Michael Biehn (från Terminator och Aliens) är riktigt psykotisk i denna film och han spelar det riktigt övertygande. Han är helt olika sina andra karaktärer.

Övriga skådespelare är också riktigt bra. Ed Harris gör nog en av sina bättre roller och Mary Elizabeth Mastrantonio har en stark del i filmen. Scenen där hon väljer att drunkna då två personer bara har en dykardräkt får mig att känna klaustrofobi. Hennes val är logiskt då vattnet är kallt och hon kan återupplivas, men tänk att ha modet att VÄLJA att drunkna? Jag får rysningar bara av att tänka på det.

På denna dvd-utgåva fanns två versioner av filmen. En theatrical och en director's. Jag valde att se den sistnämnda, då jag inte sett den tidigare. Den fördjupade filmen och budskapet blev tydligare. Båda versioner funkar dock lika bra i mitt tycke.

Jag rekommenderar verkligen denna film, men förbered er på att den är lång. Nästan 3 timmar.

Köp DVD på Ginza

Kommentarer:

1 Pär Edman:

En av mina favoriter alltime. Helt suverän film

Kommentera här: