Sett filmen Milk

Spoilers förekommer! Baserad på en sann historia.
 
Harvey Milk tröttnar på att folk behandlas illa och bestämmer sig för att ställa upp i ett politiskt val för att kunna förändra något. Han var Kaliforniens första öppet homosexuella politiker.
 
Denna film utspelar sig på 70-talet, men en del av attityden gentemot homosexuella känns tyvärr igen även idag. Riktigt äckligt när en man som skakat Harveys hand, och sedan förstår att han är homosexuell, torkar av handen på en näsduk. Det är skrämmande att folk kan se ner på andra på grund av sexuell läggning, kön, hudfärg, etnicitet eller vad de nu ser ner på. De vet inget om personen, men väljer att tro något och sedan väljer de att se sådant som stärker deras fördomar. Poliser gjorde razzior på klubbar enbart på grund av att det var gayklubbar. De slog ner folk för att de hade partner av samma kön. Homosexuella mördades på gatorna och man ansåg att de fick "skylla sig själva".
 
Samtidigt som filmen visar dessa fruktansvärda orättvisor så visar den en ljusning. Den visar en man som vägrar att ge upp. En man som kämpar för allas rättigheter. En man som till slut blir mördad för detta. Att mördaren endast fälldes för DRÅP när han begick mord tycker jag är befängt. Hans försvarsadvokat yrkade på att hans klient "ätit skräpmat". Vad är det för skumt försvar? Så om jag käkar en hamburgare från ett snabbmatsställe, då vore det mer ok om jag mördade någon? Uhm... Hur tänkte de? Helknäppt!
 
Jag tycker detta är en viktig film som man ska se! Som film i sig är den inget märkvärdig, men historien tål att läras och skådespelarna är utmärkta.
 
 Köp DVD på Ginza

Kommentera här: