Köp och sälj-personers ovana

När jag kollar runt på Köp och sälj-sidor så märker jag en ovana som en del säljare har. De skriver att leksaker eller kläder är för flickor eller pojkar. Till exempel: "Tjejoverall storlek 68". För mig är det BARNkläder och BARNleksaker. Jag tror faktiskt att köpare är fullt kapabla att välja vad de vill köpa utan att det ska preciseras kön på sakerna. Sedan när har saker kön förresten? Jag tappar hakan ganska ofta över hur folk resonerar.
 
Jo, faktiskt. Jag har nämligen fått för mig att folk är lika öppna kring detta som jag, men det är ett vanligt misstag vet jag. Läste om det när jag pluggade psykologi på universitetet. Att vi tror att andra resonerar som vi och blir förvånade när de inte gör det. Vi är medvetna om att folk har olika smak och liknande, men gör ofta misstaget att tro att andra har samma värderingar som vi (det mer djupare). Nu skulle jag gilla om jag kunde peka på precis vilken bok och var i boken som detta står, men det var ett tag sedan jag läste dem. Det står om det i någon av Social Psychology av David G. Myers eller Psychology - The Science of Mind and Behavior av Michael W. Passer och Ronald E. Smith.
 
Trots att jag alltså läst om att människor har en tendens att missta andra för att dela deras värderingar så gör jag samma sak själv. Trots att jag är fullt medveten om detta så fortsätter jag alltså att bli förvånad över folk som resonerar som att "vi väntar en flicka så vi har inrett ett flickrum och köpt en massa rosa söta grejer", "nej, min son kan absolut inte leka med dockor" och "det är genetiskt att pojkar gillar bilar och maskiner". Är det konstigt att jag, trots full medvetenhet, fortfarande blir förvånad över detta? Vad tror/tycker ni?
 
Min önskedröm är att alla människor ska bli sedda för de individer de är! Att ingen ska känna sig tvingad att följa en viss mall (förutom allmänt vett som till exempel att man ska visa hänsyn, något jag tycker saknas i samhället och som jag vill se mer av, men folk verkar tycka att andra saker är viktigare än detta). Ingen ska antas gilla något eller vara på ett visst sätt på grund av sitt kön, för vet ni vad? Bemötande skapar ett beteende. Förväntas till exempel en pojke vara mer aggressiv än en flicka, så brukar det till slut bli bekräftat eftersom pojken bemöts på det viset och har den förväntningen på sig. När han sedan agerar ut på ett aggressivt sätt så står det en grupp personer där och nickar och säger: "Ja, det var ju väntat från en pojke". Ge barnen en chans!

Kommentarer:

1 CJ:

SVAR: Åh jag förstår vad du menar, min kropp är inte heller byggd för de där korta shortsen, haha! Men leta secondhand, det funkar ju alltid. :)

2 Annika:

Fin blogg :)

Kommentera här: