Inte "traditionell"...eller?

Jag undrar lite vems tradition man ska räkna som traditionell? Det verkar vara ett allmänt accepterat begrepp. "Självklart ska vi ha kvar skolavslutningen i kyrkan. Det är TRADITION.". "Vi ska gifta oss i kyrkan. Vi är inte troende men det är TRADITION.". "Vårt barn döps i kyrkan. Vi är inte troende men det är en sådan fin TRADITION.". Och så vidare...
 
Jag undrar varför folk håller på så här. Varför inte säga, helt enkelt, "vi gör på detta vis för att det är vårt VAL.". Jag blir så trött på detta "traditionandet". Som att det ska vara "finare" på något vis. Sedan förstår jag inte varför folk inte förstått att man kan ha minst lika fin ceremoni utan kyrkan om man inte är troende. För mig är själva tanken på att göra något i kyrkan om man inte är troende riktigt riktigt fel. Det känns hycklande. Nu får jag förklara för det kan lätt missuppfattas. Jag pekar inte ut icketroende som deltar i kyrkliga aktiviteter som hycklare, men för mig känns det hycklande. Jag kan inte göra något som jag inte fullt stöttar. Nu menar jag de valmöjligheter man har. Då det gäller olika "måsten" som vi alla har så är det en helt annan grej.
 
Sedan är jag så svårt kluven till en del saker. För att nämna ett exempel: Jag vill inte ha skolavslutningen i kyrkan. Men ibland är det största och enda lokalen med plats för alla elever som finns i ett område och då anser jag att man kan använda kyrkan, men bara som lokal. Det vill säga så ska präst eller annan religiös person inte få tala, läsa ur religiös text eller sjunga psalmer. Men varför skulle prästen INTE få tala. Det är HANS kyrka med hans religion? Ska man verkligen kunna utnyttja en lokal UTAN det som automatiskt tillhör lokalen? Jag vet att JAG vill slippa att höra religiösa ord vid en skolavslutning (det är skillnad om jag är på någons bröllop/dop/begravning eftersom det då är den personens val och jag respekterar det). Jag var så trött på det och psalmerna när jag gick i grundskolan. På gymnasiet (vi hade för långt till kyrkan) och universitetet slapp jag sådant i alla fall.
 
Det jag tycker är mest tråkigt med detta "traditionande" är att om man INTE följer det trots att man uppfyller en viss yttre norm så blir det direkt ett ifrågasättande. "Varför firar du inte....?" "Varför gör du inte som alla andra?" Och så vidare. Varför får man då inte ifrågasätta "traditionandet"? Har jag någon gång gjort det så är jag bara "konstig". Varför har folk så svårt att förstå att det finns de som inte vill delta i samma saker? Varför anser folk att det är helt ok att ifrågasätta de som gör annorlunda, medan det inte är ok att ifrågasätta "normen"? Jag tycker det ska vara lika. Ingen ska se ner på någon annan för att de väljer annorlunda. Det är INTE mindre fint att inte ha en kyrklig ceremoni. De som vill får tycka att kyrkligt är fint, men det som är utanför kyrkan är absolut inte mindre värt.
 
Till min fråga i rubriken då. Enligt många är jag inte traditionell då innebörden är att följa en tradition som funnits länge (ett exempel: kvinnan byter efternamn då hon gifter sig. En sak jag aldrig skulle göra.). Men traditioner förändras, så jag kanske tillhör en annan tids traditionella...? (Till exempel: Det verkar som att en hel del som gifter sig numera behåller sitt efternamn, tar båda efternamnen eller byter till ett helt annat släktnamn.) Sedan kristendomen kom till Sverige (för lite mer än 1000 år sedan) har folk gradvis börjat följa dess traditioner mer och mer och dessa har bakats in i de traditioner vi redan hade så att folk numera tror att jul enbart är kristen. Men vi hade traditioner redan innan detta. Några har försvunnit och några har, som sagt, bakats in i nyare traditioner. Traditioner är en trygghet för många. Något att känna igen. Men att inse att inte alla måste ha samma traditioner tycker jag är ett modern tänkande. Jag har traditioner. Vi firar födelsedagar, namnsdagar, jul (inte den kristna) och lite annat. Vi skapar våra egna traditioner inom familjen och vi vet att det är just våra traditioner och att inte alla gör som vi.

Hur gör ni? Följer ni några traditioner och varför? Har ni egna?

Kommentarer:

1 Lina:

Usch traditioner. Just det där med att gå i kyrkan för att man "ska" är något som jag tycker är fruktansvärt. Som skolavslutningar. Det finns ju så många olika kulturer i Sverige i dag och tänk på de stackars muslimerna som måste in i den svenska kyrkan för att ta emot sitt betyg. Jag själv tyckte inte om det för jag är inte troende, men dit skulle vi för att få våra betyg annars fick vi vara utan. Om det är så överallt och än i dag vet jag inte men jag skulle inte vilja sätta min fot i kyrkan egentligen, men betygen var man ju tvungen att ha. Jag känner mig obekväm i den atmosfären iaf. Traditioner ska firas för att man tror, inte för att man ska.

Svar: Håller verkligen med! Man ska inte tvingas att fira något bara "för att", utan man ska delta för att man VILL :-)
Highlandertess

Kommentera här: