Normaliserat med förskola

Jag skriver förtydligandet i början av detta så folk kan läsa innan de missförstår något och blir upprörda. Jag har inget emot förskolor (tycker dock det ska satsas mer så att det finns mer personal) och absolut inget emot folk som använder sig av dessa för sina barn. Jag är emot att en del beter sig som de gör mot folk som väljer att inte ha sina barn på förskola. Det är lågt och tarvligt.

För att inte förvirra folk så menar jag det som tidigare kallades för dagis (och ibland fortfarande kallas det, fast det verkar uppröra en del).

När skedde skiftet med att "alla" barn går på förskola? Jag blir ibland paff över hur normaliserat det är. Folk tar för givet att ens barn ska börja förskola och ibland är det första frågan man får när man träffar någon: "Var går han på dagis" eller "Har han börjat på dagis än"... Och när man säger "Han går inte på dagis" eller "Nej" så blir följdgrejen att: "Jaha, han ska börja snart då?"

Jag blir trött på det där. Förskolan finns som stöd för föräldrar som jobbar. Det är jättebra att det finns! Men det är inte enda alternativet. Varför tar folk för givet att man ska ha sitt barn på förskola redan från 1 års ålder? Varför är det så viktigt? Har fått höra att man tar något från barnen om de inte får gå, att de går miste om utveckling och det sociala. NEJ! DET GÖR DE INTE! Jag är aktiv med mitt barn. Vi går i barngrupper för olika aktiviteter, är på Öppna förskolan då och då och vi träffar andra barn så att Connor får leka och lära sig att umgås med andra. Mitt barn är INTE isolerat. Dock så anser jag att barn inte ska ha för många aktiviteter heller utan att de faktiskt SKA ha tråkigt ibland.

Vi har en väldigt speciell situation och det är jag medveten om. I och med min värk och övriga problem så kan jag inte jobba som "alla andra". Det är inget som är kul, för att kunna jobba och finna glädje i det vore något även jag skulle tycka om. Men valet angående förskola har funnits i mig länge och det är ett val gjort med rejäl eftertanke. Det kanske finns människor som inte förstår, men INGEN behöver nedvärdera vårt val. Om ni framför er ser ett barn som "hålls" hemma och är helt oaktiverat så får ni tänka om. Saken är inte svart eller vit. Bara för att ett barn inte går på förskola så innebär inte det att det är isolerat och inte får lära sig något.

Låt alla få göra sina egna val! Vi har rätt att göra det i detta landet. Döm inte när ni inget vet om situationen.
P.S. Detta är, som sagt, inget anti-förskola-inlägg och jag har inget emot att folk har sina barn på förskola. Om ni uppfattat det som så, då vill jag gärna att ni läser om texten.