Förvirrande kön

För ett tag sedan såg jag ett avsnitt av Vetenskapens värld som handlade om DSD (Disorders of Sex Development). Lika vanligt som att få tvillingar eller rödhåriga barn är det med barn som föds utan ett självklart kön. De kanske har XY-kromosomer som en man, men ser fysiskt ut som en kvinna och identifierar sig själva som kvinnor. Det finns en mängd olika variationer av kön och en av DSD-männen i programmet nämner att han gärna hade sett en ruta till att kryssa i då man ska fylla i kön på blanketter (i vissa länder finns detta redan).

Att många ser på detta tillstånd som skamligt förstår jag inte. Varför skulle någon vara mindre värd för det? De är människor, klart och tydligt. Flera nämner att de inte visste om de skulle bete sig manligt eller kvinnligt och om de skulle leka med pojkar eller flickor. DETTA går att ändra. Alla ska vara accepterade. Om man tillåter könsrollerna att vara mer fria och bestå av mer än bara "manligt" och "kvinnligt" så får alla bete sig precis så "manligt" eller "kvinnligt" som de vill och de kan leka med vem de vill och vad de vill.

"Genus är den sociala skillnaden mellan kvinnor och män. Detta innebär att utifrån det 'kön' som individen föds med behandlas hon/han olika ifrån samhället." Om man istället behandlar individen utifrån VEM det är istället för VAD den är så behöver ingen känna sig udda, konstig, utanför och så vidare, i alla fall inte på grund av att den inte följer "mallen" för "sitt" kön.