Bakat frallor med örtkryddor
Deg:
50 g jäst
3/4 dl rapsolja
1 msk sirap
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 tsk salt
12 dl vetemjöl
Fyllning:
70 g smör
Flingsalt
1/2 kruka timjan
1 ägg
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Blanda olja, sirap, mjölk och vatten i en kastrull som du värmer till cirka 37 grader under omrörning.
- Häll lite av degvätskan över jästen och rör om så jästen löses upp.
- Tillsätt resten av degvätskan.
- Ha i salt och mjöl.
- Rör om tills det blir en smidig deg.
- Låt jäsa i 30 minuter.
- Ta upp degen och arbeta lätt samman den.
- Dela upp i två bitar och kavla ut varje bit till en platta.
- Smält smöret och pensla på.
- Strö över flingsalt och hackad timjan (går att använda annan krydda om man vill).
- Rulla ihop och skär bitar.
- Lägg bitarna på bakplåt och tryck till mitt på dem med "fel" sida av en matkniv så att fyllningen "tittar fram".
- Låt bitarna jäsa övertäckta 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda i ugn i 225 grader cirka 10 minuter.
- Klar! Jättegod att äta medan den är varm!
Såg jättegoda ut!
I de två sista har vi använt harvard!