Känslan då man hittar ett bra citat...

...som så exakt beskriver hur man tycker/känner/tänker är bara så härlig! Hittade ett i boken jag läste senast: "Miss Mary Bennets självständighet" av Colleen McCullough.
 
"Okunnighet är traditionens bästa vän och allierade(...)"
 
Inget emot att folk har traditioner, men när jag frågat varför någon firar något/gör något så är ett vanligt svar: "Det är tradition." Ett exempel för att göra tydligare: Om någon icke-troende döper sitt barn: "-Varför väljer ni att döpa ert barn när ni inte tror? - Det är tradition." När folk inte har tänkt efter utan bara gör saker för att det "ska vara så" blir jag lite förvirrad. Jag klarar inte att göra så. Det verkar som att man inte ens bryr sig om varför man gör saker, man bara fortsätter i de spår som man kanske växt upp med. Jag VILL veta varför man gör saker och då jag fått veta mer så kan jag fullt ut bestämma om jag kan/vill delta eller inte. Jag är nyfiken och vill veta. Det bästa svaret jag fått angående dop var: "Det är en sådan fin ceremoni där man presenterar barnet för släkt och vänner och så tror jag faktiskt att det finns nånting där ute även om jag inte skulle kalla mig religiös." Det är inte ordagrant för det kommer jag tyvärr inte ihåg. Innebörden är dock där och det är en riktig beskrivning. Mer sådant! Tänk istället för att bara göra.

Kommentarer:

1 Pernilla:

Tänkvärt. Jag tror människor i allmänhet behöver en fast grund, ritualer i synnerhet, en konstant i ett föränderligt universum. Därför gör vi "som vi alltid gjort".
Det blir för många som ett ankare i vardagen.

Kanske är ännu viktigare idag när så många rycks från tryggheten.

Svar: Jag förstår vad du menar. Och jag menar inte att folk inte ska få ha traditioner, men jag vill gärna att folk tänker till lite till varför de har en tradition :-) Om ett barn frågar: "Varför gör vi så här" så tycker jag det är bättre att ha ett riktigt svar och inte bara "vi har alltid gjort så".
Highlandertess

Kommentera här: