Fritt val, påstår de

Det finns en grupp människor som påstår att flickor oftast väljer rosa, glitter och söta saker medan pojkar oftast väljer blått, bilar och tuffa saker. Jag märkte idag en orsak till varför de väljer på detta vis, om det nu stämmer.
 
På en ansiktsmålning är det två flickor före en pojke. Jag hör flickorna bemötas med: "Vad vill du ha? En hello kitty med rosa rosett eller en glittrig fjäril?" Sedan hör jag pojken bemötas med "Du ser ut som en tuff tiger du. Det vill du väl ha?" (Och ja, jag vet könen på barnen då jag hörde deras namn nämnas.)
 
Hur kan någon påstå att det är FRITT val, när det är så otroligt RIKTADE val? De får ett urval att välja mellan, men de får INTE ett fritt val. Dessa små barn kanske inte vet vad som finns utan väljer mellan just det som nämns. Och sedan står det en bunt korkade vuxna där och säger att: "Självklart blev det rosa och glitter... det är ju en tjej och hon fick välja heeeeelt själv" och till barnet säger de sedan: "Vad fiiiiiiiiiiiiiiiiiin du är! Så söt! Som en prinsessa." och då förstår självklart barnet att om hon väljer rosa, glitter och sött så får hon mycket positiv uppmärksamhet.

Positiv uppmärksamhet oavsett val och att barnen faktiskt FÅR välja FRITT, tycker jag är naturligt. Ingen kan komma och påstå att det är "naturligt" och "genetiskt" att flickor väljer rosa, då det i själva verket är så att urvalet är begränsat.
 
P.S. Och nu menar jag inte att flickor inte får välja rosa. Självklart får de det. Men de ska ha tillgång till hela utbudet!
 

Kommentarer:

1 Jenny:

Så jäkla sant!

Kommentera här: