Censur

Jag censurerar vanligtvis inte. När jag skriver så undviker jag dock i största grad svordomor helt enkelt för att jag tycker att det hör till gott språkbruk och "netikett".

Men nu har jag censurerat en grej. Det handlar om en sång i en av Connors böcker. Slutpoängen i sången är fin: "Det spelar ingen roll hur jag ser ut för mamma och pappa älskar mig ändå". Men ditvägen är hemsk! Där räknas ett antal yttre kvaliteter upp och alla benämns som "fula". Låten handlar om ett barn som sjunger om hur fult hen är. Låten lär alltså barn vad som ska anses vara "fult". Bland annat lärs det ut att små ögon, risigt hår, för många tänder, fräknar och utstående öron är "det fulaste som finns".

Jag är medveten om att det existerar en utbredd utseendefixering, men att lära barn vad som "är fult" tycker jag är extremt! Barn ska så länge de bara kan få vara fria från sådant. Påverkan kommer tyvärr förr eller senare, men då föredrar jag senare eftersom barnet då hunnit bygga upp en hel del innan. "Ful" existerar i min värld endast som en tillskrivning för en elak person.

P.S. När jag tänker efter så är inte slutpoängen fin heller. Varför ska ett barn behöva bekymra sig över att "det spelar ingen roll hur jag ser ut för jag blir älskad ändå"?