Sett filmen Tomorrow, When the war began

Spoilers förekommer! En australiensisk film som en kompis till mig i Australien rekommenderat. Hon rekommenderade även böckerna, men de har jag inte kommit till än.

När ett gäng ungdomar kommer hem från en utflykt är världen som de känt totalförändrad. Landet är i krig. Tillsammans måste de nu kämpa för att överleva och för att ta tillbaka sitt land.

Förutom några scener som känns lite för mycket så är detta en bra film som handlar om hur man hanterar en förändrad värld, hur man hanterar att behöva fly eller slåss. En del scener är riktigt bra, som till exempel efter att ungdomarnas stad blivit invaderad och Ellie tittar på en väggmålning som föreställer nybyggarna då de först kom till Australien. I ett litet hörn står aboriginer. En tydlig hänvisning till att det som händer landets befolkning NU, en gång hände landets ursprungsbefolkning och att de som blir invaderade nu var skyldiga till detsamma en gång i tiden.

En sak tycker jag dock är konstig. En tjej är väldigt troende och har därför otroligt svårt att döda någon, ens för att skydda sig själv eller sina vänner. Övriga verkar inte ha samma svårigheter. Dessa värderingar är inte något som kommer automatiskt med tro och det är inte heller något som är automatiskt borta om man inte är troende.

Skådespelarna var bra. I och med att det handlade om ganska många ungdomar (8 stycken) så blev bekantskapen med några av dem väldigt ytlig. En uppföljare är på gång så då får man kanske veta mer.

Köp DVD på Ginza

Kommentarer:

1 Kristin - Lilla vicke Vide och hans knäppa morsa:

JAg har läst böckerna men det var så längesedan så jag knappt kommer ihåg. Tror att det var "ungdomsböcker" eller så lästa jag de när jag gick typ i mellanstadiet..

2 Kristoffer Svensson:

Jag är också lite förtjust i Tomorrow och hoppas att uppföljaren blir av och inte blir någon billig tarfligt gjord film.



En film som många jämför Tomorrow med är gamla Red dawn från 1984, fast efter ha sett den filmen så blir Tomorrow betydligt bättre i jämförelse :)

3 Maol:

Undrar om några från KF är med, de brukar dyka upp i andra serier/filmer från det landet. ^_^

Kommentera här: