Förändrad barnvisa och synen på leksaksvapen

Det finns säkert flera barnvisor som blivit förändrade, men denna hittade jag i en av Connors böcker. Först märkte jag inte ens skillnaden, men när jag sjöng den och gjorde rörelserna till så märkte jag att något var annorlunda. Muskelminnet fungerar bra i alla fall! Här är låten som den ser ut i Connors bok:

I ett hus vid skogens slut
Liten tomte tittar ut
Haren skuttar fram så fort
Knackar på dess port
Hjälp ack, hjälp ack, hjälp du mig
Jag vill bara värma mig
Kom ja, kom i stugan in
Räck mig handen din


När jag var liten och vi sjöng denna så fanns inte raden "Jag vill bara värma mig", istället sjöng vi "Annars skjuter jägarn mig". Man gjorde en skjut-rörelse vid den raden och det var där jag märkte att det inte stämde med "Jag vill bara värma mig".

Vad tycker ni om sådana ändringar? Är det bra och mer humant? Eller har man blivit för känslig?

Själv så är jag inte så förtjust i att barn leker med leksaksvapen och "dödar" varandra, men jag kan tycka att jag hycklar eftersom jag själv lekte just "cowboy" och inte tagit skada av det. Dock så var en regel då man lekte det att man aldrig skulla sikta på någon människa eller djur. Jag följde den regeln. Jag märker att en hel del barn inte har denna regel med sig när de leker. Jag får också hemska mentala bilder av barnsoldater när jag ser en del barn springa runt med replikor av automatvapen.

Vad tycker ni? Hur ska man kunna förklara för ett barn att man inte gillar något, när man själv lekte liknande när man var barn? Jag är helt kluven!

Kommentarer:

1 Petra:

Jag gillar inte alls skjutvapen-leksaker och kommer så länge det är möjligt försöka hålla sånna leksaker borta från vårt hus (förr eller senare kommer det förmodligen ändå). det var ingenting jag lekte med när jag var liten, mest för jag inte var intresserad, det var inget "beslut" från mina föräldrars sida för min syster lekte med småpistoler. Tror inte det skadar barnen att leka med, men jag tycker inte om när man uppmuntrar sån lek heller...

2 Georg Hendrix:

Tycker inte man ska hindra barn från att leka cowboys, springa runt med vattenpistoler eller spela GTA. Det gör bara "spänningen" kring det större.. det viktigaste man ska göra som förälder är att lära barnen vad som är verklighet och bara fiktion. Jag lekte säkert en del med med pistoler som liten och tycker idag bilderna på mig var gulliga, minns flera härliga dagar då man lekte vattenkrig med kompisar och har kvar förpackningen till GTA 1 och minns det som en av de bästa presenterna jag någonsin fick.. Jag har aldrig bråkat med någon i hela mitt liv och ogillade vapnet jag hade i lumpen. Man ska inte vara för överbeskyddande utan se till att barnen kan skildra spel/lek från verklighet och veta att det är OK att döda Dr. Wily i Megaman men inte skjuta soft airgun på klasskompisarna i omklädningsrummet! :>



Du missade något med Foo Fighters. Jag vet att du inte lyssnar på dom normalt, men med all allsång på den konserten skulle du nog mått bra iaf :)

Kommentera här: